„Megtudtam továbbá, hogy vad punk-zenét játszó együttesről van szó” – írta 1983-ban egy ügynök az R-Góról

Több 444 videó?
Szeretném

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára újabb, ma már viccesnek számító, III/III-as ügynöki jelentést tett ki a Facebook-oldalára.

A BRFK III/III-A. Alosztálynak dolgozó Skorpió fedőnevű titkos megbízott budapesti fiatalokról jelentett: galerikről, koncertekről, focimeccsekről (FTC) és a Szent Lélek Kereszténység szektáról, amiből a Hit Gyülekezete lett.

Egy 1983-as jelentéséből viszont kiderül, hogy nem igazán lehetett popzeneileg képben, az R-Góról ugyanis ezt írta:

„Közelmúltban találkoztam az »R-GO« együttes egyik – általam névről nem ismert – tagjával. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a közelmúltban volt egy fellépésük a Budapest Sportcsarnokban, ahol közepes sikert arattak. Az együttes minden tagja sárga karszalagot visel, amellyel valamilyen szervezethez tartozásukat akarják kifejezni. Megtudtam továbbá, hogy vad punk-zenét játszó együttesről van szó.”

Az egyik első R-GO koncert 1983-ból. Egy évvel korábban lépett ki Szikora Róbert (Robi Go) a Hungáriából.Fotó: fortepan.hu

Imre Gábor rendőr alhadnagy a jelentésről azt írta: „A tmb. megbízható, ellenőrzött. A jelentés tájékoztató jellegű, részben ellenőrzött. Szűrő-kutató munkánk során a prevenció érdekében gyűjtjük az olyan újhullámos zenét játszó együttesek névsorát, akiktől esetleg ellenséges politikai jellegű megnyilvánulások várhatóak. A tmb. ezirányú hírigényünk ismeretében figyelt fel a jelentésben szereplő együttesre. Az információ elsődleges ellenőrzése során megállapítottuk, hogy az »R-GO« a hivatalos szervek által ismert újhullámos zenekar. Megjelenésük, zenéjük és szövegeik alapján kizárhatóak az anarchizmusra hajlamos együttesek köréből. A jelentésben szereplő sárga karszalag kizárólag a díszlet részét képezi. A jelentés intézkedést nem igényel.”

Az R-Go egyébként 1983-ban éppen ilyen „vad punk-zenét” játszott:

Egy másik poszt szerint Skorpió a Fórum együttesre is rá volt állítva.