Nyomozók jelentek meg a cégnél, amit Merkel belső ellenzékének vezetője felügyel

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Bild információi szerint kedden a kölni ügyészség nyomozói házkutatást tartottak az amerikai BlackRock vagyonkezelő müncheni irodájánál. 

Az ügy azért érzékeny, mert a vállalat felügyelő bizottsági tagja az a Friedrich Merz, aki egyik esélyese annak, hogy a CDU decemberi kongresszusán a 18 év után leköszönő Angela Merkel után a párt következő elnökének válasszák.

Friedrich MerzFotó: Erbil Basay/Anadolu Agency

Kettejük viszonya hosszú évek óta nem rendezett. 2002-ben, már pártelnökként, Merkel váltotta le az akkor frakcióvezető Merzet, aki azóta nem bocsátotta meg ezt a lépést a későbbi kancellárnak, de politikailag is jobbra áll Merkeltől. (A pártelnökségért folytatott küzdelem esélyeiről itt írtunk.)

Fontos körülmény viszont, hogy az ügyészség közlése szerint egy olyan ügyben nyomoznak, ami a 2007 és 2010 közötti periódust érinti, a 62 éves Merz csak 2016 márciusa óta tagja a BlackRock németországi vállalata felügyelőbizottságának, így semmilyen módon nem kapcsolható össze a nyomozással. A kölni ügyészség a konkrét ügyekre vonatkozóan nem adott ki információt. 

A BlackRock azt közölte a Bild kérdésére, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

A nyomozás egy nagyobb, átfogó hatósági vizsgálat része lehet, amely a 2001 és 2011 közötti időszakban vizsgál olyan banki tranzakciókat, amelyek esetében felmerül, hogy adóelkerülés miatt súlyos károkat okoztak a német költségvetésnek. (Bild)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.