Nyomozók jelentek meg a cégnél, amit Merkel belső ellenzékének vezetője felügyel

2018 november 6., kedd 16:58
40

A Bild információi szerint kedden a kölni ügyészség nyomozói házkutatást tartottak az amerikai BlackRock vagyonkezelő müncheni irodájánál. 

Az ügy azért érzékeny, mert a vállalat felügyelő bizottsági tagja az a Friedrich Merz, aki egyik esélyese annak, hogy a CDU decemberi kongresszusán a 18 év után leköszönő Angela Merkel után a párt következő elnökének válasszák.

Friedrich Merz Fotó: Erbil Basay/Anadolu Agency

Kettejük viszonya hosszú évek óta nem rendezett. 2002-ben, már pártelnökként, Merkel váltotta le az akkor frakcióvezető Merzet, aki azóta nem bocsátotta meg ezt a lépést a későbbi kancellárnak, de politikailag is jobbra áll Merkeltől. (A pártelnökségért folytatott küzdelem esélyeiről itt írtunk.)

Fontos körülmény viszont, hogy az ügyészség közlése szerint egy olyan ügyben nyomoznak, ami a 2007 és 2010 közötti periódust érinti, a 62 éves Merz csak 2016 márciusa óta tagja a BlackRock németországi vállalata felügyelőbizottságának, így semmilyen módon nem kapcsolható össze a nyomozással. A kölni ügyészség a konkrét ügyekre vonatkozóan nem adott ki információt. 

A BlackRock azt közölte a Bild kérdésére, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. 

A nyomozás egy nagyobb, átfogó hatósági vizsgálat része lehet, amely a 2001 és 2011 közötti időszakban vizsgál olyan banki tranzakciókat, amelyek esetében felmerül, hogy adóelkerülés miatt súlyos károkat okoztak a német költségvetésnek. (Bild)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt