OLAF: Az Elios-nyomozás megszüntetése nem érvényteleníti a bizonyítékokat

Több 444 videó?
Szeretném

„Az OLAF nyomozása feltárta, hogy nem csupán súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de érdekütközésre is bizonyítékokat talált”

- közölte a szervezet az Euronews kérdésére, miután a magyar rendőség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az Elios Zrt. ügyében. 

„Az OLAF megküldte végső jelentését pénzügyi ajánlásokkal az Európai Bizottság REGIO bizottságának, és törvényszéki ajánlásait a magyar Legfelsőbb Ügyésznek. Törvényszéki szinten a nemzeti igazságszolgáltatás feladata eldönteni, követi-e az OLAF ajánlásait. De még ha nem is nyitottak ügyet nemzeti szinten, ez nem érvényteleníti az OLAF eredményeit és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. Pénzügyi szinten, ugyanezen OLAF jelentés alapján, melyet a magyar hatóságoknak megküldtünk, az EB jelenleg is eljárást folytat” - írták.

Az EP költségvetési ellenőrzési bizottságának néppárti vezetője meglepőnek nevezte a nyomozás megszüntetését, a magyar kormány szerint viszont „bebizonyosodott, hogy az Elios-jelentés csak egy brüsszeli kampányjelentés”.