Macron kőkeményen beolvasott az őt élőben hallgató Trumpnak és Putyinnak a Diadalív árnyékában

2018 november 11., vasárnap 12:57
Balról jobbra Párizsban: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Moulay Hassan marokkói herceg, VI. Mohammed marokkói király, Melania Trump amerikai first lady, Donald Trump elnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron, a felesége, Brigitte Macron, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Peter Cosgrove ausztrál kormányzó Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Markáns beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök a világ 72 országának politikai vezetői előtt a párizsi Diadalívnél, az Ismeretlen Katona sírjánál, az I. világháborús fegyverszünet centenáriumán.

Macron a beszédében az általa kívánatosnak tartott, liberális demokrácián alapuló globális rendről és annak ellenségeiről értekezett. Az átkötés az volt, hogy az első világháborúban elesett milliók ugyanazokat az univerzális értékeket védve haltak meg, amikért Franciaország ma is kiáll, visszautasítva “azoknak a nemzeteknek az önzését, akik csak a saját érdekeikkel törődnek. Mert a hazafiság a nacionalizmus gyökeres ellentéte.” A nacionalizmust egy ponton a hazafiság elárulásának nevezte.

Ezzel nyilvánvaló utalást tett Trump elnökre, aki nemrég nyíltan nacionalistának vallotta magát és éppen Párizsban vonta ki Amerikát egy globális megállapodásból, a klímaegyezményből. 

Macron a beszédében védelmébe vette az EU-t és az ENSZ-t, mondván, hogy az általuk képviselt együttműködő szellem a világ javára szolgál. 

“Aki azt mondja, hogy ‘a mi érdekeink az elsődlegesek’, az nem törődik azzal, ami egy nemzetnek a legfontosabb: az erkölcsi értékekkel”

- fogalmazott. 

Az elképesztő biztonsági intézkedések közepette, 10 ezer rendőrt felvonultató eseményen az ukrán Femen aktivistái majdnem eljutottak Trump konvojáig, de aztán őket is lekapcsolták.