Macron kőkeményen beolvasott az őt élőben hallgató Trumpnak és Putyinnak a Diadalív árnyékában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Balról jobbra Párizsban: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Moulay Hassan marokkói herceg, VI. Mohammed marokkói király, Melania Trump amerikai first lady, Donald Trump elnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron, a felesége, Brigitte Macron, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Peter Cosgrove ausztrál kormányzóFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Markáns beszédet mondott Emmanuel Macron francia elnök a világ 72 országának politikai vezetői előtt a párizsi Diadalívnél, az Ismeretlen Katona sírjánál, az I. világháborús fegyverszünet centenáriumán.

Macron a beszédében az általa kívánatosnak tartott, liberális demokrácián alapuló globális rendről és annak ellenségeiről értekezett. Az átkötés az volt, hogy az első világháborúban elesett milliók ugyanazokat az univerzális értékeket védve haltak meg, amikért Franciaország ma is kiáll, visszautasítva “azoknak a nemzeteknek az önzését, akik csak a saját érdekeikkel törődnek. Mert a hazafiság a nacionalizmus gyökeres ellentéte.” A nacionalizmust egy ponton a hazafiság elárulásának nevezte.

Ezzel nyilvánvaló utalást tett Trump elnökre, aki nemrég nyíltan nacionalistának vallotta magát és éppen Párizsban vonta ki Amerikát egy globális megállapodásból, a klímaegyezményből. 

Macron a beszédében védelmébe vette az EU-t és az ENSZ-t, mondván, hogy az általuk képviselt együttműködő szellem a világ javára szolgál. 

“Aki azt mondja, hogy ‘a mi érdekeink az elsődlegesek’, az nem törődik azzal, ami egy nemzetnek a legfontosabb: az erkölcsi értékekkel”

- fogalmazott. 

Az elképesztő biztonsági intézkedések közepette, 10 ezer rendőrt felvonultató eseményen az ukrán Femen aktivistái majdnem eljutottak Trump konvojáig, de aztán őket is lekapcsolták. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.