Meghalt Stan Lee

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
Stan Lee 2017 október 28-án Los AngelesbenFotó: Rich Polk/AFP

95 éves korában, tüdőgyulladásban elhunyt Stan Lee szerkesztő és író, a Marvel Comics egy fő alkotója, nyugalmazott elnöke - írja a TMZ a művész lánya, Joan Celia Lee közlésére hivatkozva.

A lap szerint Lee-t mentő szállította a Cedars-Sinai Medical Centerbe Hollywood Hills-i otthonából, ahol hétfő este lett rosszul. A kórházban már nem tudták megmenteni az életét. Az elmúlt években Lee több betegségtől is szenvedett.

Lee számtalan ikonikus, sőt legendás képregény és rajzfilm alkotójaként vált világhírűvé. 1961-ben, Jack Kirby-vel oldalán ő alkotta meg a Fantasztikus Négyes első vázlatait, később az ő nevéhez fűződtek a Pókember, az X-Men, a Vasember, a Hulk, a Fekete Párduc és a Bosszúállók csoport figurái és látványvilága is.

Stan Lee 1922-ben született Manhattanben, romániai zsidó szülők fiaként. 1939-ben lett a Timely Comics munkatársa, ebből lett aztán a 60-as évekre a Marvel. Lee ideje is ekkor jött el, az 50-es években ugyanis a DC nagy újítása, az Igazság Ligája sikere után Lee-t bízták meg azzal, hogy alkosson egy hasonló szuperhőscsapatot. 

Lee újítása abban állt, hogy a korábban tökéletesre festett szuperhősöket emberibbé tette, olyanokká, akik hibáznak, vívódnak, változnak és legfőképpen fejlődnek a kalandjaik során. Ezzel rengeteg új történetet vezetett be a képregényvilágba és letette a mai Marvel Univerzum alapjait.

Először Jack Kirbyvel együttműködve a Fantasztikus Négyest találták ki, ami azonnal óriási sikert aratott, így Lee-t újabb feladatokkal bízták meg. Ezután született meg Thor, Hulk, a Vasember és az X-menek is. Lee később Bill Everettel alkotta meg a magyarul gyakran Fenegyereknek nevezett Daredevilt, Steve Ditkóval pedig Doctor Strange-et és a Marvel valaha volt leghíresebb és legsikeresebb képregényhősét,

a Pókembert.

Belőlük állt össze a Marvel válasza az Igazság Ligájára, azaz

a Bosszúállók.

Lee és alkotótársai később újabb karakterekkel (például a Fekete Párduccal és a Sólyommal) bővítették a csoportot, és a 40-es években népszerű hősöket is feltámasztottak, így tért vissza az amerikai képregényekbe Amerika Kapitány is.

Az utóbbi évtizedekben Lee és a hatalmas filmstúdióvá váló Marvel viszonya nem volt felhőtlen, a művész pert is indított a jogdíjakért a kétezres évek elején, de ez végül egy 10 millió dolláros megállapodással zárult. Ezek után Lee fel is tűnt a Marvel-filmekben rövid cameókra, ezekből látható gyűjtés a fenti videóban.

A 2010-ben általa alapított Stan Lee Alapítvány gyerekeket tanít olvasni, leginkább művészeti projektek keretében. 

Lee felesége, Joan egy évvel ezelőtt halt meg 95 éves korában.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.