Meghalt Stan Lee

GYÁSZ
2018 november 12., 18:59
comments 305
Stan Lee 2017 október 28-án Los Angelesben
photo_camera Stan Lee 2017 október 28-án Los Angelesben Fotó: Rich Polk/AFP

95 éves korában, tüdőgyulladásban elhunyt Stan Lee szerkesztő és író, a Marvel Comics egy fő alkotója, nyugalmazott elnöke - írja a TMZ a művész lánya, Joan Celia Lee közlésére hivatkozva.

A lap szerint Lee-t mentő szállította a Cedars-Sinai Medical Centerbe Hollywood Hills-i otthonából, ahol hétfő este lett rosszul. A kórházban már nem tudták megmenteni az életét. Az elmúlt években Lee több betegségtől is szenvedett.

Lee számtalan ikonikus, sőt legendás képregény és rajzfilm alkotójaként vált világhírűvé. 1961-ben, Jack Kirby-vel oldalán ő alkotta meg a Fantasztikus Négyes első vázlatait, később az ő nevéhez fűződtek a Pókember, az X-Men, a Vasember, a Hulk, a Fekete Párduc és a Bosszúállók csoport figurái és látványvilága is.

link Forrás

Stan Lee 1922-ben született Manhattanben, romániai zsidó szülők fiaként. 1939-ben lett a Timely Comics munkatársa, ebből lett aztán a 60-as évekre a Marvel. Lee ideje is ekkor jött el, az 50-es években ugyanis a DC nagy újítása, az Igazság Ligája sikere után Lee-t bízták meg azzal, hogy alkosson egy hasonló szuperhőscsapatot. 

Lee újítása abban állt, hogy a korábban tökéletesre festett szuperhősöket emberibbé tette, olyanokká, akik hibáznak, vívódnak, változnak és legfőképpen fejlődnek a kalandjaik során. Ezzel rengeteg új történetet vezetett be a képregényvilágba és letette a mai Marvel Univerzum alapjait.

Először Jack Kirbyvel együttműködve a Fantasztikus Négyest találták ki, ami azonnal óriási sikert aratott, így Lee-t újabb feladatokkal bízták meg. Ezután született meg Thor, Hulk, a Vasember és az X-menek is. Lee később Bill Everettel alkotta meg a magyarul gyakran Fenegyereknek nevezett Daredevilt, Steve Ditkóval pedig Doctor Strange-et és a Marvel valaha volt leghíresebb és legsikeresebb képregényhősét,

a Pókembert.

Belőlük állt össze a Marvel válasza az Igazság Ligájára, azaz

a Bosszúállók.

Lee és alkotótársai később újabb karakterekkel (például a Fekete Párduccal és a Sólyommal) bővítették a csoportot, és a 40-es években népszerű hősöket is feltámasztottak, így tért vissza az amerikai képregényekbe Amerika Kapitány is.

Az utóbbi évtizedekben Lee és a hatalmas filmstúdióvá váló Marvel viszonya nem volt felhőtlen, a művész pert is indított a jogdíjakért a kétezres évek elején, de ez végül egy 10 millió dolláros megállapodással zárult. Ezek után Lee fel is tűnt a Marvel-filmekben rövid cameókra, ezekből látható gyűjtés a fenti videóban.

A 2010-ben általa alapított Stan Lee Alapítvány gyerekeket tanít olvasni, leginkább művészeti projektek keretében. 

Lee felesége, Joan egy évvel ezelőtt halt meg 95 éves korában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.