Szemöldökrándítással felérő dorgálást kapott a Fidesz jelöltje a választási bizottságtól, amiért általános iskolások előtt kampányolt

POLITIKA
2018 november 13., 12:10
comments 36

A XVI. Kerületi Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy Horváth Ádám, a Fidesz jelöltje megsértette a választási törvényt és a köznevelésről szóló törvényt, amikor három nappal az időközi választás előtt az egyik kerületi iskolában kampányolt. Az a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában azt mondta az új sportpályára kiterelt diákoknak:

„Megígérem nektek is, gyerekek, hogy ha megválasztanak engem képviselőnek, akkor sokat fogok veletek foglalkozni, és igyekszek mindent megtenni azért, hogy ez az iskola továbbra is fejlődjön.”

link Forrás

Csakhogy a köznevelési törvény szerint az iskolákban párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatos politikai célú tevékenység nem folytatható.  Az iskolai kampányolás miatt a Momentum jelöltje, Kóczán Károly György nyújtott be kifogást, aki azt is kérte, hogy bírságolják meg a Fidesz politikusát. 

A helyi választási bizottság megállapította, hogy bár Horváth Ádám hivatalosan az önkormányzat szakbizottságának tagjaként vett részt az eseményen, de „ugyanakkor a választási kampányban e tevékenység a közösségi oldalakon történő megjelenítése alkalmas arra, hogy azt a választópolgárok előtt képviselőjelölti minőségében is értékeljék, ezáltal a választói akaratuk befolyásolják." Vagyis a bizottság szerint a beszéd kampánytevékenység volt. 

Ezért Horváthot eltiltották a további jogsértéstől, de bírságot nem kapott.A bírságolást a helyi választási bizottság azzal vetette el, hogy „a kifogás elbírálására a kampány utolsó napján kerül sor, és így annak kiszabása a további jogsértések esetére visszatartó erőt már nem tudna kifejteni”. 

Figyelembe vették azt is, hogy Horváth Ádám mégiscsak tagja volt az önkormányzat illatékes szakbizottságának. Az indoklás szerint a „felszólalása a szakbizottság tagjaként teljesen érthető és életszerű volt, kivéve a közvetlenül a megválasztásával kapcsolatos kijelentését”. 

Ettől függetlenül Horvát Ádám vasárnap 57 százalékos eredménnyel megnyerte a XVI. kerületi, időközi egyéni választókerületi képviselőválasztást. 

Mivel a Momentum jelöltje ragaszkodik ahhoz, hogy Horváthnak bírság járna az iskolai kampányolásért, fellebbezni fog a döntés ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.