150 ezer forintra büntette a kormányhivatal a gimnáziumot, ahol biológia órán élve boncoltak állatokat

ÁLLAT
2018 november 14., 06:31
comments 315

Márciusban írt először a hvg.hu arról, hogy egy keszthelyi gimnáziumban éveken keresztül gyakorlatnak számított kisebb állatok élő boncolása biológia órákon.  

A lap cikke szerint a gyerekek is részt vettek a boncolásában iskolai keretek között. Egy állat élő boncolásáról videófelvétel is készült, és amikor erről értesült, végül a gimnázium egyik volt diákja tett feljelentést. A szakkörbe 13-18 év közötti gyerekek jártak, a foglalkozásokba a szomszédos katolikus általános iskola tanulóit is bevonták.  

A hvg.hu cikkének megjelenése után a szakkört vezető tanár, dr. Gidó Zsolt hirtelen eltűnt a gimnáziumból, az esetek nyilvánosságra kerülését követően a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesület pedig büntetőeljárást kezdeményezett. Az ügyben nyomozás indult a tanár ellen, de azt a rendőrség júliusban bűncselekmény hiányában megszüntette.  

A lap szerint az illetékes kormányhivatal valamivel körültekintőbben járt el. A Zala Megyei Kormányhivatal közigazgatási hatósági eljárás keretében arra jutott, hogy  

„elfogadhatatlan, hogy tinédzserkorú gyerekek egy gimnáziumban oktató tanár által részesei lehettek gerinces állatok leölésének”, 

ez ugyanis „teljesen ellentmondó az állatvédelmi törvény szellemiségével, illetve az állatokkal való kíméletes bánásmódra neveléssel.” A szeptember végén kiadott jelentésben szerepel továbbá, hogy az órán 

„elfogadható ok nélkül oltották ki kedvtelésből tartott gerinces állatok életét.”

150 ezer forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték ezért az iskolát, a hvg.hu szerint azért csak ennyire, „mert a törvényi kereteken belül kifejezetten kedvező számítási módszert alkalmaztak”, és „mert utólag nem lehetett megállapítani, korábban is történt-e hasonló jogsértés, ahogy azt sem, pontosan hány állatot öltek le a gimnáziumi boncolások miatt”. 

Bónusz szomorú részletek is kiderültek az esetről. A jelenté szerint a leölést a tanár „az esetek többségében otthon végezte hirtelen tarkóütéssel, de előfordult, hogy a helyszínen, a labor egyik helyszínén történt, ahol a leölésben a diákok is segédkezhettek”. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt