A macedón belügyminiszter szerint Gruevszki nem repülővel, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát

politika
2018 november 14., 10:49
comments 138

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát – közölte Oliver Szpaszovszki belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornával.

„Minden elemzés arra utal, hogy (Nikola Gruevszki) nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni”

– magyarázta a macedón belügyi tárca vezetője kedd este a tévében.

Azt mondta, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el a volt kormányfő Macedóniából, közölni fogják a nyilvánossággal, de előrevetítette, hogy bizonyosan volt segítsége. „Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította” – közölte Oliver Szpaszovszki, aki nem zárta ki, hogy Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítő kezet a volt elnöküknek.

Oliver Szpaszovszki közölte, hogy a magyar kollégái megerősítették, Nikola Gruevszki Magyarországon van.

„Sajnálatos, hogy egy EU-s országba egy másik ország bűncselekményért elítélt volt kormányfője azért utazik, hogy menedéket kérjen”

– mondta a belügyminiszter, aki egyben a kormányzó szociáldemokrata párt alelnöke is. 

Oliver Szpaszovszki sajtótájékoztatója 2016. március 2-án.
photo_camera Oliver Szpaszovszki sajtótájékoztatója 2016. március 2-án. Fotó: Besar Ademi/Anadolu Agency

A macedón 1TV azt állította, hogy Nikola Gruevszki a budapesti Corinthia Hotelben szállt meg, de most Orbán otthonában lakik, ám a miniszterelnök sajtófőnöke azt írta, a hír kacsa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.