Hónapról hónapra fogy Mészáros Lőrinc megyei lapjainak olvasótábora

A látszat csal, ez két külön vidéki lap: a Somogyi Hírlap és a Petőfi Népe 2017 május 10-én, a téma a nyugdíjemelés.Fotó: 444

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség, a MATESZ friss adatai szerint egy év alatt 13 százaléka morzsolódott le a Mészáros Lőrinc köreihez tartozó megyei lapok olvasóinak.  

A nyomtatott lappiac egyébként is zsugorodik, de a vidéki napilapok piacán látványosabb a folyamat, mint máshol: 

A Mediaworks 2016 őszén került az akkori felcsúti polgármesterhez, és egy csapásra le is váltották az egyes megyei lapok vezetését. 2017 januárjától aztán viszonylag meredeken zuhanni kezdett az egyes lapok olvasottsága. 

2018 harmadik negyedévében már a 195 ezret sem éri el a teljes lapportfólió eladási száma, ez 13 százalékkal kevesebb mint tavaly ilyenkor (225 ezer), és több mint 20 százalékkal kevesebb annál mint amit 2016 őszén mértek: akkor 250 ezres példányszámot produkált a cég.

A legtöbben a Napló olvasói közül pártoltak el: 27 százaléka az olvasóknak nem veszi már a lapot, így alig 23 ezresre apadt az újság olvasótábora. A Dunaújvárosi Hírlap és a Fejér Megyei Hírlap is több mint 25 százalékát veszítette el vevőinek.

A szintén kormányközeliként számon tartott, de a Mediaworks portfóliójába még nem beépített (az osztrák Heinrich Pecina tulajdonában lévő) egykori Russmedia kiadó, a a Kelet-Magyarország, az Észak-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló egyaránt minimum 4000 rendszeres olvasóját bukta el egy év alatt. 

Nem sikerült túl jól, de eggyel jobb képet mutat Andy Vajna első éve a Lapcom Zrt. élén. A Kisalföld példányszáma 52 ezerről 47 ezerre, a Délmagyaré 31 ezerről 27 ezerre csökkent le, ami fájó, de arányaiban nézve nem olyan súlyos, mint a többi vidéki lap esetében.  

Más kérdés, hogy a Russmedia és a Lapcom eredményeinek nincs ordító jelentősége, mivel a tervek szerint hamarosan ezek a vállalatok is a központi médiaholding részei lesznek.  (mfor.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.