Macedóniában őrizetbe vettek egy volt minisztert és a kormány egykori főtitkárát, mert menekültek volna, mint Gruevszki

A macedón hatóságok szerdán őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból – írta meg a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Mindkét politikus Nikola Gruevszki kormányának a tagja volt korábban, és hivatali visszaélés miatt eljárás folyik ellenük azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

Lile Sztefanova, a macedón különleges ügyészség ügyésze újságírókkal közölte: Mile Janakieszkit és Kiril Bozsinovszkit kedd este fogták el, mert minden jel arra utalt, hogy Gruevszkihez hasonlóan meg akartak szökni Macedóniából.

A korábbi gyakorlattal szemben ezentúl, ha fennáll a veszélye annak, hogy bármelyik vádlott is megszökne, nem csak az útlevelét kobozzák el, hanem 30 napos előzetes letartóztatásba helyezik – mondta.

Nikola Gruevszki miniszterelnök, még boldogan, a 2014-es választási győzelem utánFotó: Robert Atanaszovszki/AFP

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg a 2 éves börtönbüntetésének a letöltését, amit hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter – miután megerősítést kapott a magyar belügyi szervektől arról, hogy a volt miniszterelnök valóban Magyarországon tartózkodik – közölte: Szkopje Nikola Gruevszki kiadatását fogja kérni Budapesttől. Azt is elmondta, hogy Gruevszkinek nincs útlevele, ezért biztos, hogy illegálisan távozott Macedóniából.

Az albán Presheva rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Gruevszki Szerbiába távozott a Llojan-Miratoc határátkelőnél, majd Szerbiából érkezett Magyarországra. A lap szerint párttársai segítettek neki a szökésben. (MTI, Presheva)