Sosem volt még olyan jó fűcsempésznek lenni az USA-ban, mint a legalizáció óta

drog
2018 november 14., 21:29
comments 44

A legtöbb kutatás szerint Coloradóban a nagy közoktatási kampányoknak és a kannabisz versenyképes kiskereskedelmi árainak köszönhetően a szabályozott fűpiac sikeresnek számít, és ugyan a Craigslisten látszik, hogy még mindig rengetegen árulnak szabálytalanul füvet, a fogyasztók nagy része már a legális csatornákon jut hozzá a marihuánához.

Be akart lépni a piacra, de ellehetetlenült

A Vice egy marihuánatermesztőn keresztül bemutatta, hogy miközben a fűlegalizáció ártott az amerikai szövetségi államok fekete piacainak, közben viszont több lehetőséget nyitott az államközi csempészetben.

Az álnéven bemutatott Mark egy veterán katona, aki az előző évtized nagyobbik részét illegális marihuánatermesztéssel töltötte. Aztán közel két éve Michiganből Oregonba költözött, mert szeretett volna belépni a legális fűpiacra. Sok kollégájához hasonlóan eredetileg magának, családtagoknak és beteg barátoknak termesztette a füvét, majd azt tervezte, hogy kiváltja az orvosi marihuána beltéri termesztéséhez és értékesítéséhez kötelező engedélyt, és a helyi gyógyszertáraknak forgalmaz.

Csakhogy pár hónappal a költözés után változtak az oregoni törvények, előírva az orvosimarihuána-termesztőknek, hogy fizessenek illetéket, vagy térjenek át a rekreációs modellre. A legtöbben az utóbbit választották, és mire elérkezett a szüret, Mark már nem sok helyen tudta eladni a füvét, ráadásul néhány újabb szabályt módosítottak, és ez szintén nem neki kedvezett, úgyhogy fel is adta a legális üzletet: 120 növény helyett már csak hatot nevel, és csak ismerősökön keresztül árul, nagyobb mennyiség helyett kis adagokkal.

Azt mondja, próbál annyira legálisan működni, amennyire csak tud, de ebben az iparágban úgyis rengeteg a szürke zóna. Most azt tervezi, hogy egy termékeny középnyugati államba megy, ahol kenderfarmot nyit, ami a fűtermesztés kevésbé legális, kockázatosabb formája.

Nagy a piac, el tudja takarni az illegális kereskedelmet

Az államról államra változó drogtörvények néhány régi termelőt kiszorítottak az iparágból, míg mások, akik a túltelített legális piacon az alacsony kiskereskedelmi árak miatt küszködtek, visszatértek az árnyékba, hogy legalább a költségeiken tudjanak faragni. Tehát a tiltás a legalizációban úttörő államokban (például Washington, Colorado vagy Oregon) megváltoztatta a feketepiac méretét és formáját. De amíg a szakértők azt mondják, hogy a legális fű nagyot harapott az államok belső illegális piacain, sok szempontból fellendítette az államközi, illegális kannabiszkereskedelmet.

Bob Troyer államügyész szeptemberben amellett érvelt, hogy Coloradóban egy időre le kellene állítani a legális kannabiszkereskedelmet, mert az állam a külföldről (például Kubából, Kínából vagy Mexikóból) származó nemzetközi kábítószer-kereskedelem és pénzmosás egyik központja lett. Troyer kritizálta az állam „megengedő szabályozási struktúráját”, ami rontja a közbiztonságot, és „felvirágoztatja a feketepiacot”. Troyer, aki 14 éve dolgozik az államügyészi irodában, azt mondta, a bejelentett kannabisz-lefoglalások száma és mérete drámaian megnőtt a legalizáció után: 2017-ben az államban 6,4 tonna „el nem számolt marihuána” keletkezett, és több mint 80 ezer „feketepiaci növényt” gyűjtöttek be szövetségi területen.

Andrew Howard denveri (Colorado) hadnagy egy szeptemberi videoközleményben azt mondta, a legalizáció óta óriásit nőtt az állítólagosan törvénytelenül termesztett fűvel kapcsolatos állampolgári bejelentések száma (naponta 40-60 ilyen érkezik), ráadásul mivel a lakosok 12 növényig otthon is termeszthetnek füvet, az állítások kivizsgálása borzasztó időigényes és körülményes (a fűszag például önmagában nem elég ok az alapos gyanúra), nem bírnak vele a rendőrök. Ennek ellenére az ilyen panaszok jelentős része tényleg illegálisan termesztett növények felfedezéséhez vezet. Howard szerint a helyiek mellett sok illegális termesztő is Coloradóba költözött, hogy az ott, kisebb kockázattal termesztett füvét postával vagy futárokkal olyan államokba küldje, mint New York, így háromszoros-négyszeres profitra is szert tehet.

5000 négyzetméteres kannabiszültetvény Las Vegasban 2017. július 6-án, öt nappal a legalizáció után.
photo_camera 5000 m2-es kannabiszültetvény Las Vegasban 2017. július 6-án, öt nappal a legalizáció után. Fotó: Ethan Miller/AFP

Nem csak Coloradóból figyelték meg ezt: augusztusban Oregonban egy óriási műveletben hat embert vádoltak meg azzal, hogy az államban termesztett füvet Texasba, Virginiába és Floridába vitték, ahol továbbra is tilos a fű, de középnyugati államokban is előfordulnak hasonló esetek.

Elmosódnak a szívás határai

Az egyszerűen beszerezhető állami engedélyeknek köszönhetően az illegális üzletet könnyebb eldugni, és ugyan a piaci szereplők kötelesek részt venni egy nyomkövető rendszerben, néhányan megtanulták, hogyan kell ezt megkerülni (hamis adatokat visznek be, vagy azt mondják, hogy betörés történt, de még valószínűbb, hogy azt állítják, nagy tételben romlott meg a termény). Röviden: sokszor nagy az átfedés egy illegális és egy legális üzlet között.

És még ott van a sosem látott mennyiségben termesztett kannabisz is: van olyan – vitatott adatokon alapuló – jelentés, ami szerint Oregonban évi 1,8 millió kiló füvet tudnak termeszteni, miközben a kereslet ennek kb. az ötödénél tetőzik. (Kanadában egyébként éppen fordított a helyzet: amióta legális a fű, nem tudnak eleget termeszteni a kereslet kielégítésére.) Ha pedig elég nagy a kínálat, és a kiskereskedelmi árak eléggé lemennek, a mindennapi vásárlók kannabiszt vehetnek, majd azt már illegálisan eladhatják. Idén az Oregoni Szeszesital-ellenőrző Bizottság, ami az államban a kannabisz értékesítését is felügyeli, az orvosi marihuána napi vásárlási korlátját 680 grammról levitte 28-ra, hogy a fogyasztókat akadályozza az illegális továbbértékesítésben.

Ezekről a trükkökről és a méreteikről nincsen elég információ. Egy 2010-es jelentésben, ami azt vizsgálta, hogy egy potenciális legalizáció Kaliforniában milyen hatással lenne a kábítószer-kereskedelem bevételeire és a mexikói erőszakra, azt írták, a kaliforniai legalizáció ezeket a drogbizniszeket csak akkor „befolyásolná jelentős mértékben”, ha a Kaliforniában termesztett füvet más államokba is átcsempésznék versenyképes áron. Ha így történne, a kaliforniai fű a mexikói üzleteket több mint 65 százalékkal visszavetné – állt a jelentésben.

Egyes kutatások ezt alátámasztják: az orvosi marihuána hatására drasztikusan csökkent az erőszakos bűnözés az USA déli határvidékén. Egyébként Mexikóban nemrég alkotmányellenesnek ítélték a fű teljes tiltását.

Szakértők szerint a szervezett bűnözést ennyivel persze nem lehet megtörni, hiszen ha a marihuánapiacon épp rosszul áll a szénájuk, akkor átcsoportosítanak más, jól jövedelmező, illegális üzletekbe, de az államközi csempészet úgy csökkenhet, ahogy a legalizáció egyre nő, és egy szövetségi szintű legalizáció szinte biztosan megfojtaná feketepiacot. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.