3,3 millió forintért kelt el egy dedikált fotó, amin Hitler egy vele egy napon született, részben zsidó kislánnyal barátkozik

2018 november 15., csütörtök 15:44
110

Az Egyesült Államokban 11 520 dollárért (3,3 millió forint) árvereztek el kedden egy dedikált fotót, amin Adolf Hitler mosolyogva átkarol egy, anyai ágon zsidó származású kislányt.

A fekete-fehér fénykép 1933. június 16-án készült propagandacélból, nem sokkal azután, hogy a náci vezért kancellárrá nevezték ki. A fotót Heinrich Hoffman, Hitler hivatalos fényképésze készítette, és azt a Führer aláírásával a kislánynak, az akkor 7 éves Bernhardine „Rosa” Nienaunak ajánlotta.

A 44 éves Adolf Hitler és a 7 éves Bernhardine „Rosa” Nienau 1933-ban. Fotó: leemage/AFP

Mint később kiderült, a kislány anyai nagyanyja, Ida Voit zsidó volt, így a későbbi nürnbergi törvények értelmében „negyed zsidónak” számított (az anyaelvű zsidó jog alapján pedig teljesen zsidónak).

Rosa Nienau és az édesanyja először 1932-ben találkozott Hitlerrel, de a kettejük közötti különleges kapcsolat 1933-ban alakult ki, amikor Rosa egy csoport tagjaként a bajorországi Obersalzbergben felkereste a Führert annak születésnapja alkalmából. Amikor Hitler megtudta, hogy a lánynak ugyanakkor van a születésnapja, mint neki, elhívta a berghofi rezidenciájára epret enni és fagyizni. Innentől a kis Rosa Hitler bácsinak szólította a Führert.

Hitler és a kislány barátsága 1932-től 1938-ig tartott, és akkor sem szakadt meg, amikor kiderült Rosa Nienau zsidó származása. Hitlert a környezete hiába próbálta meg lebeszélni a barátkozásról, a kapcsolat végül csak 1938-ban szakadt meg, miután Rosát és édesanyját eltiltották attól, hogy Hitler közelébe menjen. Visszaemlékezések szerint ezt Hitler már tudomásul vette, de egyáltalán nem örült neki.

Bernhardine „Rosa” Nienau öt évvel később, 1943-ban halt meg gyermekbénulásban.

A Chesapeake City-i Alexander Historical Auctions árverezőház nem fedte fel sem az eladó, sem a vásárló kilétét. A marylandi aukciósház már korábban is árverezett el Hitlerhez köthető tárgyakat, 2017 februárjában például 243 ezer dollárért adott el egy náci szimbólumokat viselő piros telefonkészüléket, amit valaha Hitler használt, és egy másik vevőnek eladott 24 300 dollárért egy elzászi kutyát németjuhászt ábrázoló porcelánt is, ami szintén Hitleré volt.