Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Dominic Raab a brit miniszterelnök hivatala, a Downing Street 10 előtt.Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Egy nappal az EU és Nagy-Britannia szétválásáról szóló szerződés tervezetének megszületése után lemondott posztjáról a brit Brexit-ügyi miniszter. Dominic Raab saját elmondása szerint nem tudja támogatni a javaslatot.

A tervezetről szerdán öt órán át vitatkoztak a kormánytagok. A tanácskozás után Theresa May miniszterelnök azt mondta, hogy "szenvedélyes" vita után a kormánya támogatta a tervezetet. A BBC ugyanakkor úgy tudja, hogy kilenc miniszter is ellenezte a tervezetet - Raab pedig most lemondásával a lehető legnyilvánosabb formáját választotta a tiltakozásnak.

"A magam részéről két okból nem tudom támogatni a javaslatot. Először is úgy gondolom, hogy az Észak-Írországra vonatkozó javaslat nagyon is valós fenyegetést jelent az Egyesült Királyság egységére. Másrészt, nem tudom támogatni azt, hogy az egyezmény részeként az EU korlátlan ideig blokkolhassa Nagy-Britannia kilépését" - írta. Mindkét probléma az északír-probléma része. Észak-Írország és Írország között az északír polgárháborút lezáró Nagypénteki Egyezmény szerint nem lehet határ. Márpedig, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ott újra határt kéne létesíteni, vámkezeléssel, útlevélellenőrzéssel. Ezt védené ki a megállapodás azzal, hogy Észak-Írországot kvázi leválasztanák Nagy-Britanniáról, hogy az afféle vámunióban lehessen Írországgal. 

UPDATE 10:28: Annak, hogy a kormány közel sem egységesen ítéli meg a szerződés tervezetét, Raab lemondásán túl vannak más jelei is, például

az északír-ügyi miniszter, Shailesh Vara lemondása.

"Mi büszke ország vagyunk, így hát szomorú az a nap, amikor arra vagyunk kényszerítve, hogy mások által ránk erőltetett szabályokat tartsunk be, olyanokét, akik nem viselik szívükön az ország sorsát. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.