Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

külföld
2018 november 15., 08:24
comments 97
Dominic Raab a brit miniszterelnök hivatala, a Downing Street 10 előtt.
photo_camera Dominic Raab a brit miniszterelnök hivatala, a Downing Street 10 előtt. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Egy nappal az EU és Nagy-Britannia szétválásáról szóló szerződés tervezetének megszületése után lemondott posztjáról a brit Brexit-ügyi miniszter. Dominic Raab saját elmondása szerint nem tudja támogatni a javaslatot.

A tervezetről szerdán öt órán át vitatkoztak a kormánytagok. A tanácskozás után Theresa May miniszterelnök azt mondta, hogy "szenvedélyes" vita után a kormánya támogatta a tervezetet. A BBC ugyanakkor úgy tudja, hogy kilenc miniszter is ellenezte a tervezetet - Raab pedig most lemondásával a lehető legnyilvánosabb formáját választotta a tiltakozásnak.

link Forrás

"A magam részéről két okból nem tudom támogatni a javaslatot. Először is úgy gondolom, hogy az Észak-Írországra vonatkozó javaslat nagyon is valós fenyegetést jelent az Egyesült Királyság egységére. Másrészt, nem tudom támogatni azt, hogy az egyezmény részeként az EU korlátlan ideig blokkolhassa Nagy-Britannia kilépését" - írta. Mindkét probléma az északír-probléma része. Észak-Írország és Írország között az északír polgárháborút lezáró Nagypénteki Egyezmény szerint nem lehet határ. Márpedig, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ott újra határt kéne létesíteni, vámkezeléssel, útlevélellenőrzéssel. Ezt védené ki a megállapodás azzal, hogy Észak-Írországot kvázi leválasztanák Nagy-Britanniáról, hogy az afféle vámunióban lehessen Írországgal. 

UPDATE 10:28: Annak, hogy a kormány közel sem egységesen ítéli meg a szerződés tervezetét, Raab lemondásán túl vannak más jelei is, például

az északír-ügyi miniszter, Shailesh Vara lemondása.

"Mi büszke ország vagyunk, így hát szomorú az a nap, amikor arra vagyunk kényszerítve, hogy mások által ránk erőltetett szabályokat tartsunk be, olyanokét, akik nem viselik szívükön az ország sorsát. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.