Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter

Dominic Raab a brit miniszterelnök hivatala, a Downing Street 10 előtt.Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Egy nappal az EU és Nagy-Britannia szétválásáról szóló szerződés tervezetének megszületése után lemondott posztjáról a brit Brexit-ügyi miniszter. Dominic Raab saját elmondása szerint nem tudja támogatni a javaslatot.

A tervezetről szerdán öt órán át vitatkoztak a kormánytagok. A tanácskozás után Theresa May miniszterelnök azt mondta, hogy "szenvedélyes" vita után a kormánya támogatta a tervezetet. A BBC ugyanakkor úgy tudja, hogy kilenc miniszter is ellenezte a tervezetet - Raab pedig most lemondásával a lehető legnyilvánosabb formáját választotta a tiltakozásnak.

"A magam részéről két okból nem tudom támogatni a javaslatot. Először is úgy gondolom, hogy az Észak-Írországra vonatkozó javaslat nagyon is valós fenyegetést jelent az Egyesült Királyság egységére. Másrészt, nem tudom támogatni azt, hogy az egyezmény részeként az EU korlátlan ideig blokkolhassa Nagy-Britannia kilépését" - írta. Mindkét probléma az északír-probléma része. Észak-Írország és Írország között az északír polgárháborút lezáró Nagypénteki Egyezmény szerint nem lehet határ. Márpedig, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, ott újra határt kéne létesíteni, vámkezeléssel, útlevélellenőrzéssel. Ezt védené ki a megállapodás azzal, hogy Észak-Írországot kvázi leválasztanák Nagy-Britanniáról, hogy az afféle vámunióban lehessen Írországgal. 

UPDATE 10:28: Annak, hogy a kormány közel sem egységesen ítéli meg a szerződés tervezetét, Raab lemondásán túl vannak más jelei is, például

az északír-ügyi miniszter, Shailesh Vara lemondása.

"Mi büszke ország vagyunk, így hát szomorú az a nap, amikor arra vagyunk kényszerítve, hogy mások által ránk erőltetett szabályokat tartsunk be, olyanokét, akik nem viselik szívükön az ország sorsát. (Via The Guardian)