Orbán NINCS OTT – ismétlem: NINCS OTT – a magyar válogatott meccsén!

futball
2018 november 15., 19:52
comments 245

Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségre – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Milánóban a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György első operájának ősbemutatója előtt az M5 kulturális csatornának. Vagyis Orbán egy „30 éves hagyománnyal” szakított, és nem ment el a helyszínre szurkolni a magyar válogatott Észtországgal szembeni Nemzetek ligája-visszavágóra. Észtországban 3-3 lett a végeredmény, akkor Orbán Viktor is a stadionban szurkolt.

A miniszterelnök gratulált Kurtág Györgynek, azt mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét. Az előadást itt lehet élőben követni.

Orbán Viktor miniszterelnök (b), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j) a milánói Scala operaházban, ahol megtekintik Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j) a milánói Scala operaházban, ahol megtekintik Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Szerinte amíg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk, és mit gondolunk a világról.

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez. Azt mondta:

„Biztos vagyok benne, hogy a magyarság számára a legfontosabb hely ez alatt a 2-3 óra alatt Milánó.”

Orbán Viktor miniszterelnök (b) nyilatkozik az M5 csatornának a milánói Scala operaházban, ahol a miniszterelnök megtekinti Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (b) nyilatkozik az M5 csatornának a milánói Scala operaházban, ahol a miniszterelnök megtekinti Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állítja színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

A világpremier díszlet- és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.