Több mint 120 ezren tüntettek Franciaországban az üzemanyagadó-emelés ellen

külföld
2018 november 17., 18:50
comments 132

Először szerveztek civilek tiltakozó megmozdulást Franciaországban: az üzemanyag adójának emelése ellen délután kb. 2000 helyszínen több mint 100 ezren tiltakoztak – közölte a francia belügyminisztérium. Egy tüntető meghalt a francia Alpokban, amikor egy pánikba esett autós megpróbált egy útblokádon áthajtani, és több helyszínen is történtek balesetek, 47-en megsérültek. 

Könnygázzal oszlatják a quimper-i tüntetést.
photo_camera Könnygázzal oszlatják a quimper-i tüntetést. Fotó: Fred Tanneau/AFP

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a kocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma nagyobb útkereszteződések, benzinkutak, bevásárló központok, repülőterek, pályaudvarok, autópályák le- és felhajtóinak elfoglalására, valamint a párizsi körgyűrűn forgalomlassító akciókra kérték az autósokat reggel 7 órától az üzemanyagok környezetvédelmi adójának jövőre tervezett emelése miatt.

A belügyminisztérium összesítése szerint kora délután 124 ezren tiltakoztak 2000 helyszínen, de eddig egyetlen várost vagy gazdasági központot sem zártak le a tüntetők, az ország nem bénult le. Párizsban kb. 50 sárga mellényes követelte a forgalom elöl lezárt Champs-Elysées sugárúton Emmanuel Macron államfő lemondását, de a elnöki hivatal elé nem jutottak el, az oda vezető utcákat hermetikusan lezárták a rendőrök.

A baleset Pont-de-Beauvoisin településen történt, ahol egy gyerekét orvoshoz szállító nő pánikba esett, és a tüntetők közé hajtott, amikor azok elkezdték ütögetni a kocsiját. Egy 63 éves év tüntető nő, Chantal Mazet a helyszínen meghalt. Az autót vezető nőt őrizetbe vették. Az északi Arrasban is történt hasonló jellegű baleset, de ott az elgázolt személy nem halt meg a belügyminisztérium szerint.

Eddig 47-an sérültek meg országszerte, közülük hárman súlyosan. Grasse városában egy rendőrt gázoltak el, aki könnyebb sérülést szenvedett. A sofőrt előállították. 

Az incidensek nyomán országszerte 26 előállítás történt.

„A tüntetés joga mindenkit megillet hazánkban, meg kell védeni, de kell valamilyen minimális szervezettséget kell adni a tüntetésnek, hogy ilyen tragédiák ne történjenek”

– mondta figyelmeztetett Christophe Castaner belügyminiszter.

A kormány az elmúlt napokban nagyon óvatosan nyilatkozott, miután kiszámíthatatlan a spontán és apolitikus tiltakozás mérete, aminek nincsenek beazonosítható vezetői.

„Nagyon figyelmesek és óvatosak leszünk, hogy a tiltakozáshoz való jogot tiszteletben tartsuk, de a közlekedési szabadságot szavatolni kell. Tiltakozni lehet, de lebénítani az országot, amikor a mentőautóknak muszáj közlekedniük, amikor mindenki szeretne holnap közlekedni, az természetesen elfogadhatatlan” – mondta pénteken Edouard Philippe miniszterelnök.

A figyelmeztetés mellett a miniszterelnök jelezte: a kormánynak nem célja „csapdát állítani a franciáknak” vagy megfizettetni velük annak a következményét, hogy milyen kocsit választottak. Emlékeztetett arra, hogy a rezsicsökkentő támogatásokat az eddigi 3 millióról mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik. A legszerényebb jövedelmű autósok az eddigi 2000 euró helyett 4000 eurós támogatást kapnak, ha energiatakarékosabb kocsit vásárolnak.

A kormány ígérete a kompenzálásokról és az üzemanyagáraknak az elmúlt napokban bekövetkezett csökkenése semmilyen hatással nem volt a mozgalomra, és nem tántorította el a szervezőket a szombati akciótól.

A spontán, elsősorban a Facebookon szerveződő és vezetők nélküli mozgalom láthatóan a politikai ellenzéket is meglepetésként érte: az ellenzéki politikusok szolidárisak a tiltakozókkal, de óva intenek a törvénytelen akcióktól.

Az Odoxa közvélemény-kutatóintézetnek csütörtökön és pénteken 1005 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 74 százaléka támogatja a sárga mellényesek mozgalmát, akik a francia kormány gazdaságpolitikája elleni általános elégedetlenség jelképévé váltak néhány nap alatt. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.