Dél-koreai vezetője lesz az Interpolnak

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A dél-koreai Kim Dzsongjangot választotta elnökévé a nemzeti rendőrségek nemzetközi szervezete, az Interpol. A máskor keveseket érdeklő hírnek azért van most különös jelentősége, mert amióta néhány napja felmerült, hogy az elnökségre egy orosz jelöltnek is jó esélye van, valóságos kampány indult az ellen, hogy egy olyan ország képviselője vezethessen egy ilyen szervezetet, amely maga rendszeresen fütyül a nemzetközi normákra és törvényekre. 

Kim DzsongjangFotó: Interpol

Amikor kiderült, hogy Alexander Prokopcsuknak jó esélyei vannak az Interpol vezetésére, nemcsak számtalan cikk született az ötlet ellen, hanem például Litvánia közölte, hogy amennyiben megválasztják az oroszt, ők azonnal kilépnek a nemzetközi szervezetből.

A fenyegetőzések ellenére Prokopcsukot tartották az esélyesebb jelöltnek, Dzsongjang győzelméhez minden bizonnyal komoly háttéralkuk és kompromisszumok vezethettek. A dél-koreai 101:61-arányú győzelmének jelentőségéről sokat mond az a kép, amit Arsen Avakov ukrán belügyminiszter tett ki a Twitterre, és ami mellé azt írta, hogy "győztünk":

Egyébként azért volt szükség az Interpolnak új elnökre, mert az előzőt, a kínai Meng Hung-vejt a kínaiak néhány hete egyszerűen elrabolták, majd kenőpénz elfogadásával vádolták meg.  (via BBC)