Elfelejtett felszállni egy utasszállító gép Belfastban, majdnem túlszaladt a kifutón, még egy jelzőlámpát is levert

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Majdnem katasztrófa lett a kanadai Sunwing Airlines egy Belfastból Korfura tartó charterjáratának az indulásából. Az eset még tavaly történt, de csak most került nyilvánosságra, miután az Egyesült Királyság légügyi hivatala jelentést tett közzé róla.

A 185 utast szállító Boeing 737-es pilótái rossz hőmérsékleti adatokat adtak meg a fedélzeti számítógépnek, így az azt hitte, hogy 16 fok helyett mínusz 52 fok van odakint. Ez végzetes hiba lehetett volna, a hideg levegőben ugyanis a repülőgépeknek nem kell akkora tolóerőt kifejteniük, így a Boeing számítógépe ennek megfelelően cselekedett:

60 százalékos teljesítménnyel vágott csak neki a felszállásnak.

A jelentés szerint a pilóták csak a kifutópálya végefelé vették észre, hogy nagyon nincs rendben a sebesség, ezért az utolsó pillanatban adták rá a kakaót.

Így a gép csak a kifutó legvégén emelkedett a levegőbe, de akkor is csupán minimálisan, a gép egyik kereke például leszakított egy mindössze 36 centiméter magas jelzőlámpát.

Ezután a Boeing még 4 kilométeren keresztül repült extrém kis magasságon, ez alatt az idő alatt alig 250 méterre sikerült felemelkedniük. A jelentés szerint csak azért nem lett az esetből végzetes baleset, mert a belfasti repülőtér kifutója mögött tiszta volt terep, nem voltak sem fák, sem akadályok,

A pilóták később nem tudták megindokolni, hogyan gépelhették félre az adatot, de a nyomozók megállapították, hogy egyiküknek jetlag-e volt.

A gépnek később sikerült felemelkednie, és aztán már minden baj nélkül el is jutottak Korfura. Az illetékes légügyi hatóság azt javasolta, hogy az érintett géptípuson vezessenek be további biztonsági protokollokat, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek. (Guardian, Bloomberg)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.