Elfelejtett felszállni egy utasszállító gép Belfastban, majdnem túlszaladt a kifutón, még egy jelzőlámpát is levert

Majdnem katasztrófa lett a kanadai Sunwing Airlines egy Belfastból Korfura tartó charterjáratának az indulásából. Az eset még tavaly történt, de csak most került nyilvánosságra, miután az Egyesült Királyság légügyi hivatala jelentést tett közzé róla.

A 185 utast szállító Boeing 737-es pilótái rossz hőmérsékleti adatokat adtak meg a fedélzeti számítógépnek, így az azt hitte, hogy 16 fok helyett mínusz 52 fok van odakint. Ez végzetes hiba lehetett volna, a hideg levegőben ugyanis a repülőgépeknek nem kell akkora tolóerőt kifejteniük, így a Boeing számítógépe ennek megfelelően cselekedett:

60 százalékos teljesítménnyel vágott csak neki a felszállásnak.

A jelentés szerint a pilóták csak a kifutópálya végefelé vették észre, hogy nagyon nincs rendben a sebesség, ezért az utolsó pillanatban adták rá a kakaót.

Így a gép csak a kifutó legvégén emelkedett a levegőbe, de akkor is csupán minimálisan, a gép egyik kereke például leszakított egy mindössze 36 centiméter magas jelzőlámpát.

Ezután a Boeing még 4 kilométeren keresztül repült extrém kis magasságon, ez alatt az idő alatt alig 250 méterre sikerült felemelkedniük. A jelentés szerint csak azért nem lett az esetből végzetes baleset, mert a belfasti repülőtér kifutója mögött tiszta volt terep, nem voltak sem fák, sem akadályok,

A pilóták később nem tudták megindokolni, hogyan gépelhették félre az adatot, de a nyomozók megállapították, hogy egyiküknek jetlag-e volt.

A gépnek később sikerült felemelkednie, és aztán már minden baj nélkül el is jutottak Korfura. Az illetékes légügyi hatóság azt javasolta, hogy az érintett géptípuson vezessenek be további biztonsági protokollokat, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek. (Guardian, Bloomberg)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.