A Magyar Orvosi Kamara megosztott egy cikket, aminek szerzője azon háborog, hogy az emberek bele akarnak szólni, hogy bánnak velük a kórházakban

Egészségügy
2018 november 22., 13:31

„Ma már divat követelni betegként a kényelmet, a saját döntés jogát és mindent az egészségügyben.”

Más mellett ezen háborog a Délmagyar ma reggeli cikkének szerzője. Az itt-ott nehezen követhető írás leginkább valami olyasmiről szól, hogy nem helyes / veszélyes megkérdőjelezni, ahogy a kórházakban ma a szülések történnek, de általában is az ellen foglal állást, hogy bárki beleszóljon abban, hogyan bánnak vele a kórházakban.

„De persze, ha baj van, már jön is az ügyvéd, mert az orvos hibázott.”

- írja a Délmagyar, hiszen Magyarországon tényleg borzasztóan gyakran vonnak felelősségre orvosokat műhibáért, és egyáltalán, bármilyen felelősségre vonás elképzelhetetlen, indokolatlan és méltatlan az orvos-beteg helyzethez, függetlenül attól, hogy történt-e hiba, vagy hogy azt ki követte el.

A cikk nem is önmagában érdekes (bár talán lehet a jelenleginél jobb körülményeket teremteni a szülőszobákon), hanem főleg azért, mert a Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalán osztotta meg a mélyen betegközpontú írást

„Mert ők tudják, mi a jó.”

ajánlószöveggel.

link Forrás

A Kamara posztja alatt egyébként a Más Állapot a Szülészetben csoport aktivistái, akik éppen az élhetőbb kórházi körülményekért is kampányolnak, igyekeznek elmagyarázni, hogy a betegeknek a törvény szerint is jár az önrendelkezési jog, és hogy a nők visszajelzési kifejezetten fontosak lehetnek a szülészeti ellátás színvonalának fejlesztése szempontjából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.