Az Agrárminisztérium visszavonta a Csarna-völgybe tervezett kisvasút engedélyét

Az Agrárminisztérium csütörtökön közölte, hogy 

nem támogatja a Csarna-völgyi kisvasúttal kapcsolatos építési beruházást.A Csarna-völgyben létezik vasútvonal, amit korábban a fakitermeléshez használtak segítségként szállításhoz, negyven éve viszont megszűnt a fakitermelés a térségben, azóta csak turisztikai célokat szolgál.  Egy kormányrendelet szerint 3,5 kilométerrel hosszabbították volna meg a vonalat.

Csarna-völgy, BörzsönyFotó: WWF

A tervek szerint a vasútvonal börzsönyi Csarna-völgy fokozottan védett részén épült volna, ami az ország legnagyobb méretű, fokozottan védett erdejét is érintette volna. Ráadásul a beruházás a nemrég visszaköltözött hiúzokat is elűzhette volna, amik nincsenek oda a vonatzajért. 

Az Agrárminisztérium most közölte, hogy semmilyen kisvasút építési beruházást nem támogat a fokozott védelmet élvező, különleges természeti értékekkel rendelkező börzsönyi Csarna-völgyben. 

Nagy István miniszter csütörtökön szakmai felügyeleti jogkörében eljárva utasította a terület vagyonkezelőjét, az Ipoly Erdő Zrt-t a beruházás engedélyeztetésére vonatkozó kérelem visszavonására. A minisztérium egyúttal soron kívül intézkedik arról, hogy a terület az állami erdőgazdaság vagyonkezeléséből a természetvédelmi kezelő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerüljön át. Ezen területen a hatályos jogszabályok alapján bármiféle beavatkozás kizárólag természetvédelmi céllal történhet a természeti folyamatok működésének biztosítása, elősegítése érdekében. Ez a célkitűzés hosszú távon a terület nemzeti park igazgatósági vagyonkezelésbe kerülésével garantálható.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.