Bevitte az indonéz rendőrség a helyi progresszív párt vezetőjét, amiért egy beszédben ellenezte az iszlamista törvénykezést

külföld
2018 november 23., 09:27
comments 125

Rendőrök hallgatták ki Indonéziában Grace Natalie-t, az Indonéz Szolidaritás Pártja (PSI) elnökét, miután egy beszédében kikelt az iszlám vallási törvénykezés ellen. Azt mondta, nem kellene sem az iszlámon, sem semmilyen más vallás tanain alapuló törvényeket elfogadni, hiszen, ahogyan az indonéz alkotmány is kimondja, az állam és az egyház elválasztása alapvető érték.

Indonézia ugyan tényleg szekuláris állam, az országban azonban az utóbbi években újra megnőtt a keményvonalas iszlám politikai befolyása, és mikor ezek az eszmék átszűrődnek a törvényekbe, az ellen nemcsak a progresszív muszlimok, de az országban élő népes keresztény és hindu kisebbségek is tiltakoznak. A PSI ugyanakkor nemcsak az iszlám, de a keresztény vagy hindu vallási tanokon alapuló törvényeket is ellenzi.

link Forrás

Grace Natalie 2014-ben alapította a pártot a társaival, és azóta közepes politikai erővé nőttek, leginkább a fiatalok támogatják őket.

Natalie mostani beszéde után az egyik indonéziai iszlám párt vezetője tett feljelentést, mondván, az iszlamista törvénykezést ellenző beszéd iszlamofób gyűlöletbeszéd volt. A politikus sürgette a PSI-t, hogy kérjenek bocsánatot.

Az indonéz rendőrség azt mondja, vizsgálják az ügyet, egyelőre nem tudják megmondani, tényleg kimerítette-e a beszéd a gyűlöletbeszéd tényállását. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.