Buszvezetők: Életveszélyes a Fidesz túlóraemelő terve

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Azt írja az Index, hogy a közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői is kiborultak a fideszes törvénymódosítási javaslat miatt, ami szerint a munkaidőkeretet 3 évre emelnék, és lehetőséget adnának a munkaadóknak arra, hogy a mostani 250 (kollektív szerződés szerint legfeljebb 300 túlórát) 400-ra emeljék. A Közúti Közlekedési Szakszervezet közölte: ez embertelen, és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes is.

Szerintük a közlekedésben dolgozókat is hátrányosan érintené a beterjesztett módosítás, ha a Parlament elfogadja. A KKSZ elnöke, Baranyai Zoltán azt mondta, a közúti közösségi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszvezetők szinte minden cégnél már eddig is évi 300 órát túlórázhatnak a kollektív szerződések alapján.

Ennél többet nem akarnak túlórázni, hiszen ezenfelül még így is átlagosan 30-40 órát vannak a munkahelyükön (ami nem munkaidő, csak rendelkezésre állás), így összesen napi 9 órát dolgoznak, ami valójában 11-12 óra jelenlét a munkahelyen, és ez nőne, ha elfogadnák a tervet. Szerinte a munkaerőhiányt inkább béremeléssel kell megoldani. Ha a szülőknek többet kell dolgozniuk, a mostaninál is kevesebbet lehetnek együtt a gyerekekkel – szúrt oda a családpárti kormánykommunikációnak. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.