Buszvezetők: Életveszélyes a Fidesz túlóraemelő terve

POLITIKA
2018 november 23., 09:44
comments 190

Azt írja az Index, hogy a közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői is kiborultak a fideszes törvénymódosítási javaslat miatt, ami szerint a munkaidőkeretet 3 évre emelnék, és lehetőséget adnának a munkaadóknak arra, hogy a mostani 250 (kollektív szerződés szerint legfeljebb 300 túlórát) 400-ra emeljék. A Közúti Közlekedési Szakszervezet közölte: ez embertelen, és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes is.

Szerintük a közlekedésben dolgozókat is hátrányosan érintené a beterjesztett módosítás, ha a Parlament elfogadja. A KKSZ elnöke, Baranyai Zoltán azt mondta, a közúti közösségi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszvezetők szinte minden cégnél már eddig is évi 300 órát túlórázhatnak a kollektív szerződések alapján.

Ennél többet nem akarnak túlórázni, hiszen ezenfelül még így is átlagosan 30-40 órát vannak a munkahelyükön (ami nem munkaidő, csak rendelkezésre állás), így összesen napi 9 órát dolgoznak, ami valójában 11-12 óra jelenlét a munkahelyen, és ez nőne, ha elfogadnák a tervet. Szerinte a munkaerőhiányt inkább béremeléssel kell megoldani. Ha a szülőknek többet kell dolgozniuk, a mostaninál is kevesebbet lehetnek együtt a gyerekekkel – szúrt oda a családpárti kormánykommunikációnak. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt