Szijjártó szerint a CEU csak politikai balhét akar (azzal, hogy Bécsbe menekül, miután a kormány tárgyalni sem akar a maradásáról)

oktatás
2018 november 23., 14:19
comments 275

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a „Soros-egyetem” nem a megoldást keresi, hanem politikai balhét akar. Szijjártó Péter ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora levelet írt neki, és azt csütörtökön a sajtóhoz is eljuttatta. Szijjártó a közleményében azt írta: Ignatieff levele még nem érkezett meg hozzá, amikor azt a rektor a sajtónak kiadta, ez is azt mutatja, hogy a „Soros-egyetem” nem a megoldást keresi, hanem politikai balhét akar.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) beszél, mellette Nikola Poposzki macedón külügyminiszter egy Nyugat-Balkán régióról szóló panelbeszélgetésen Szlovéniában, a Bledi Stratégiai Fórumon 2015. szeptember 1-jén.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Burger Zsolt / KKM / MTI

Michael Ignatieff a levélben azt írta, „a CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson”, de Szijjártó kijelentései arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést az intézmény ügyében, ugyanis azt mondta, hogy a magyarországi működéshez az USA-ban is felsőoktatási tevékenységgel kell rendelkezni, és ezt „egyelőre mi, a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk”.

A KKM szerdán közleményben azt írta: az, ami a CEU-val kapcsolatban zajlik, „egy Soros-féle politikai blöff, egy befolyásolási kísérlet”. Minthogy az egyetem azért kénytelen Bécsbe költözni, mert a kormány nem hajlandó hagyni, hogy maradjon, kicsit olyan ez a vád, mint amikor Németh Szilárd felháborodott, hogy az alkotmánysértőnek tűnő CEU-ellenes törvény miatt az ellenzék együtt fordult az Alkotmánybírósághoz, ami aztán nem is akart dönteni az ügyben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.