Ukrán hadihajókat foglaltak el az oroszok a Krím-félszigetnél

Az ukrán haditengerészet közlése szerint három hajójukat - a Bergyanszkot, a Nikopolt és a Jana Kaput - is megtámadta és megszállta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Fekete-tengeren, a Kercsi-szorosnál. 

Két páncélozott tüzérségi kishajót találat ért és egy harmadik vontatóhajó is megállni kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. A támadásban legalább két tengerész is megsérült, a hajókat az FSZB katonái megszállták. 

A konfliktus azzal kezdődött, hogy az FSZB egy orosz felügyelet alatt álló hídnál egy teherhajóval gyakorlatilag eltorlaszolta az utat három ukrán hajót előtt az Azovi-tenger felé. Ezt követően helikopterek is cirkálni kezdtek a hajók felett, majd az FSZB tüzet nyitott a flottára.

Teherhajó állja el az utat az Azovi-tenger irányábaFotó: Christopher Miller Twitter

Az ukránok azt közölték, hogy előre lejelentették a flotta útvonalát, Mariupolba tartottak. A blokádot látván ettől függetlenül visszafordultak, és úton voltak Ogyessza felé, mikor megtámadták őket. 

Az FSZB este 10 óra magasságában közleményt adott ki, és Ukrajnát tette felelőssé az esetért. Szerintük Kijev szándékosan provokálta őket azzal, hogy orosz felügyelet alatt álló vízi területre kormányozták hajóikat. Megdönthetetlen bizonyítékokat ígértek. 

Az Azovi-tenger ugyanakkor egy 2003-as megállapodás fényében elvileg Ukrajna és Oroszország közös felügyelete alatt áll, tehát papíron mindkét ország hajói közlekedhetnek rajta. 

A Youtube-ra felkerült egy felvétel, amin az látható, hogy az FSZB által használt hadihajó szándékosan leütközi az ukrán vontatóhajót, ami ettől irányíthatatlanná vált. Ez az eset még vasárnap délután történt:

Az ukrán elnök Petro Porosenko ukrán azonnal rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fegyveres erők vezetését.

UPDATE: Egyes értesülések szerint az ukrán nemzetbiztonságért felelős miniszter és a védelmi tanács hamarosan szükségállapot hirdethet Ukrajnában. (Reuters / BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.