Ukrán hadihajókat foglaltak el az oroszok a Krím-félszigetnél

külföld
2018 november 25., 20:36
comments 663

Az ukrán haditengerészet közlése szerint három hajójukat - a Bergyanszkot, a Nikopolt és a Jana Kaput - is megtámadta és megszállta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Fekete-tengeren, a Kercsi-szorosnál. 

Két páncélozott tüzérségi kishajót találat ért és egy harmadik vontatóhajó is megállni kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. A támadásban legalább két tengerész is megsérült, a hajókat az FSZB katonái megszállták. 

A konfliktus azzal kezdődött, hogy az FSZB egy orosz felügyelet alatt álló hídnál egy teherhajóval gyakorlatilag eltorlaszolta az utat három ukrán hajót előtt az Azovi-tenger felé. Ezt követően helikopterek is cirkálni kezdtek a hajók felett, majd az FSZB tüzet nyitott a flottára.

photo_camera Teherhajó állja el az utat az Azovi-tenger irányába Fotó: Christopher Miller Twitter

Az ukránok azt közölték, hogy előre lejelentették a flotta útvonalát, Mariupolba tartottak. A blokádot látván ettől függetlenül visszafordultak, és úton voltak Ogyessza felé, mikor megtámadták őket. 

Az FSZB este 10 óra magasságában közleményt adott ki, és Ukrajnát tette felelőssé az esetért. Szerintük Kijev szándékosan provokálta őket azzal, hogy orosz felügyelet alatt álló vízi területre kormányozták hajóikat. Megdönthetetlen bizonyítékokat ígértek. 

Az Azovi-tenger ugyanakkor egy 2003-as megállapodás fényében elvileg Ukrajna és Oroszország közös felügyelete alatt áll, tehát papíron mindkét ország hajói közlekedhetnek rajta. 

A Youtube-ra felkerült egy felvétel, amin az látható, hogy az FSZB által használt hadihajó szándékosan leütközi az ukrán vontatóhajót, ami ettől irányíthatatlanná vált. Ez az eset még vasárnap délután történt:

Az ukrán elnök Petro Porosenko ukrán azonnal rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fegyveres erők vezetését.

UPDATE: Egyes értesülések szerint az ukrán nemzetbiztonságért felelős miniszter és a védelmi tanács hamarosan szükségállapot hirdethet Ukrajnában. (Reuters / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt