Ukrán hadihajókat foglaltak el az oroszok a Krím-félszigetnél

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az ukrán haditengerészet közlése szerint három hajójukat - a Bergyanszkot, a Nikopolt és a Jana Kaput - is megtámadta és megszállta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Fekete-tengeren, a Kercsi-szorosnál. 

Két páncélozott tüzérségi kishajót találat ért és egy harmadik vontatóhajó is megállni kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása alapján mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. A támadásban legalább két tengerész is megsérült, a hajókat az FSZB katonái megszállták. 

A konfliktus azzal kezdődött, hogy az FSZB egy orosz felügyelet alatt álló hídnál egy teherhajóval gyakorlatilag eltorlaszolta az utat három ukrán hajót előtt az Azovi-tenger felé. Ezt követően helikopterek is cirkálni kezdtek a hajók felett, majd az FSZB tüzet nyitott a flottára.

Teherhajó állja el az utat az Azovi-tenger irányábaFotó: Christopher Miller Twitter

Az ukránok azt közölték, hogy előre lejelentették a flotta útvonalát, Mariupolba tartottak. A blokádot látván ettől függetlenül visszafordultak, és úton voltak Ogyessza felé, mikor megtámadták őket. 

Az FSZB este 10 óra magasságában közleményt adott ki, és Ukrajnát tette felelőssé az esetért. Szerintük Kijev szándékosan provokálta őket azzal, hogy orosz felügyelet alatt álló vízi területre kormányozták hajóikat. Megdönthetetlen bizonyítékokat ígértek. 

Az Azovi-tenger ugyanakkor egy 2003-as megállapodás fényében elvileg Ukrajna és Oroszország közös felügyelete alatt áll, tehát papíron mindkét ország hajói közlekedhetnek rajta. 

A Youtube-ra felkerült egy felvétel, amin az látható, hogy az FSZB által használt hadihajó szándékosan leütközi az ukrán vontatóhajót, ami ettől irányíthatatlanná vált. Ez az eset még vasárnap délután történt:

Az ukrán elnök Petro Porosenko ukrán azonnal rendkívüli tanácskozásra hívta össze a fegyveres erők vezetését.

UPDATE: Egyes értesülések szerint az ukrán nemzetbiztonságért felelős miniszter és a védelmi tanács hamarosan szükségállapot hirdethet Ukrajnában. (Reuters / BBC)