Észak- és Dél-Korea együtt jelölte az UNESCO listájára a koreai birkózást

Észak-Korea és Dél-Korea történelmi megállapodást kötött annak érdekében, hogy együtt jelöljék a tradicionális koreai birkózást az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségét tartalmazó listájára. A délen Ssireumnak, északon pedig Ssirumnak nevezett küzdősport 1800 éves múltra tekint vissza, és a mai napig rengeteg embert megmozgat, persze elsősorban a két Koreában nagy a sport iránt az érdeklődés.

Fotó: ED JONES/AFP

Az örökségelem hétfőn került az UNESCO listájára, de a szervezet az elmúlt hónapban nagyon sokat tett annak érdekében, hogy legalább a jelöléshez elegendő mértékig közös nevezőre hozza az észak-koreai és a dél-koreai vezetést. A két ország például komoly vitákat folytatott arról, hogy az északon vagy a délen használt angol átírást alkalmazzák a sport megnevezésénél, vagy ha mindkettőt, akkor melyiket előbb. Végül a traditional Korean wrestling (ssirum/ssireum) formátumban állapodtak meg.

Az UNESCO nagy eredménynek tartja a jelölést, azt mondják, szép példa ez arra, hogy a kulturális diplomácia még egymással durván ellenséges államokat is közelebb tud hozni bizonyos témákban.

A koreai birkózók térden állva és egymás övét markolva kezdik a meccset egy kör alakú küzdőtéren, majd állva kezdik a mérkőzést, és az a birkózó veszít, amelyik először érinti a földet térddel vagy bármilyen térd fölötti testrészével. (Reuters)