Meglepően sima Chelsea-vereség az angol bajnokság rangadóján - review, Day 13

Lac
LB
futball
2018 november 26., 20:22
comments 59

Az argentin menedzser nyerte a Mauriciók csatáját a Wembley-ben, miután a Tottenham 3-1-gyel simázta le a londoni rangadón a Chelsea-t. Eközben a főváros keleti végében Guardiola szerényen gurított négyet a West Hamnek, Jürgen egy szuperhőssel a csapatban rúgott hármat északon, míg nyugaton Claudio Ranieri tért vissza stílusosan a besztlígbe. Összefoglaló.

Kezdők

photo_camera Fotó: saját

Pochettinonak viszonylag sok variálási lehetősége volt a keretén belül, így Lucas Moura és Lamela is csak a padon kezdett. Sissoko és Son viszont a kezdőcsapatban találta magát. Sarri nem okozott meglepetést a kezdő tizenegy megnevezésekor. A ’Morata vagy Giroud?’ kérdés továbbra is napirenden volt, szombat este a spanyol kezdett, de a meccs végére talán világosabb képet kaptunk, ki méltóbb erre a pozícióra.

A Spurs egyszerre húzta ki a vendégek mindkét méregfogát

Amint azt már hetekkel ezelőtt megtudtuk: Jorginhot semlegesíteni nem nagy kunszt. A Liverpoolnak sikerült zónázással, a Unitednek emberfogással, ettől még a Chelsea tudott hatékonyan előrefelé játszani. A kulcs ilyenkor Hazard megjátszása, aki ugyebár szeret Morata körül mozogni és középen labdát kapni. Ehhez persze kell egy viszonylag nyitott középpálya és az, hogy David Luizék nyugodtan tudják továbbítani a labdát. Pochettino csapata tökéletesen tudta ezt semlegesíteni: Allit beáldozta Jorginho követésére, a középpályát bezsúfolta, többek között Dierrel és Sissokoval lezárva a passzfolyosókat, Kane-t és Sont pedig a vendég belső védők űzésével bízta meg az argentin mester.

photo_camera A Chelsea védelem a meccs nagy részében nyomás alatt volt, a hazaiak rendkívül szervezetten támadtak le. Fotó: saját

Ez annyira jól sikerült, hogy Jorginho a második legkevesebbet passzolta egy meccsen a szezonban, míg Rüdiger és Luiz rengeteg labdát szórt el a saját térfelén, amikből jöttek a hazai helyzetek.

Végérvényesen, a Chelsea csapatrészei messze voltak egymástól: ha Hazard labdát kapott elöl, csak Morata segítségére számíthatott, akár 5-6 Spurs-védő gyűrűjében.

A Chelsea tehát szinte teljesen veszélytelen volt a hazaiak kapujára az első félidőben.

Jól megszervezett hazai támadások

A Tottenham támadásainak egyik alappillére a fent említett presszing volt. A hátulról való építkezésben jóval direktebb volt Pochettino megközelítése. Alderweireld és Foyth kevesebb, mint feleannyit passzolt, mint túloldali kollégáik, mivel Lloris általában Kane fejét kereste a kirúgásoknál. Alli és Son közel helyezkedtek hozzá, várva a továbbcsúsztatott labdákra. Beszédes, hogy kik szerezték a Spurs három gólját: Kane, Alli és Son kombinációi és helyezkedésbeli cseréi forgatták fel a vendég védelmet, ami egyébként asszisztált mindhárom bekapott találathoz.

photo_camera Kane, Alli és Son nagyon közel egymáshoz a védelem előtti területre koncentrálva. Davies és Aurier adja meg a csapat szélességét. Fotó: saját


A támadások kulcsa a Chelsea középpályás- és védővonala közötti terület volt, itt kapott rengeteg labdát a hazaiak három muskétása. Ezután a kapu irányába fordulva hatékonyan játszották be az üres területeket, vagy éppen próbálkoztak távoli lövéssel. Talán a szombati összecsapáson bizonyosodott be legmarkánsabban a Chelsea hátsó alakzatának sebezhetősége:

  • emberfölényes szituációkat sem oldottak meg magabiztosan,
  • pontrúgások levédekezésénél is bennük van a hiba (első gól),
  • labdával keveset tudtak hozzátenni a build-uphoz és
  • ahogyan azt a harmadik gólnál láthattuk, Luiz egy az egyben súlytalan egy lendületből érkező támadó ellen.

Második félidei változások

A szünet után még a meccs elején látott szellemben futballozott a Spurs, a harmadik gól után viszont kicsit leléptek a gázpedálról és átadták a területet a vendégeknek, amivel persze a kontráknál nekik is volt céljuk.

photo_camera A Spursnek a második félidei kompakt középpályás blokk is jól állt. Fotó: saját

A Chelsea így az első félidővel ellentétben már a Tottenham térfelén is érdemben jelen volt. Agresszívan és szervezetten támadták le a hazai védőket, növelve a nyomást Alderweireldéken.

photo_camera Hazardék kétségbeesetten próbálták megzavarni a hazai hátsó alakzatot. Fotó: saját

Az irányítást Morata lehozatala után vették át igazán, így rajta már nem akadhatott el minden támadás. Kapura istenigazából még így sem volt veszélyes a Sarri-brigád és valljuk be, Kane-ék elszaladtak pár kontrával, amikkel nyugodt szívvel növelhették volna az előnyüket.

Összegezve

Giroud cserként beállva még kozmetikázta az eredményt, de Sarrit nem tudta megmenteni az első angliai vereségétől. Mind az eredmény, mind a mutatott játék kiábrándító vendég szempontból, mert ha őszinték akarunk lenni,

a Kékek le lettek focizva szombaton.

Pochettino kitűnően variált a mágnestáblánál és megtalálta a Chelsea gyengepontjait, az erősségeit pedig kitűnően tiporta földbe. Egy vereség persze nem a világ, de kezdenek egyre világosabban kirajzolódni a posztok, amiknek erősítésére Abramovicsnak a zsebébe kell nyúlnia.

A hét gólja

Egészen a Championshipig kell alászállnunk, hogy a hétvége gólját megtaláljuk, de ez minket persze nem zavar, ha ilyen találatokat nézhetünk végtelenítve. Alan Hutton ezzel a csodálatos szólóval döntötte el a birminghami városi derbit, méghozzá az Aston Villa javára. (Aston Villa - Birmingham City 4-2)

link Forrás

A hét Kick & Rush-kupa győztese

A Cardiff City, amely csapat játékosai az Everton ellen Liverpoolban passzaik mindössze 52%-át voltak képesek sikeresen eljuttatni egy csapattársukhoz. Ha ez még nem lenne elég: mindössze 115 sikeres átadást jegyeztek a 97 percig zajló ütközet folyamán - ez pedig azt jelenti, hogy 51 másodpercenként sikerült nekik egy! Mondani sem kell, mindkét adat a szezon eddigi legrosszabb mutatója. Minden csapatot figyelembe véve.

"Szúrjátok ki, srácok! Akkor nem pattog..."
photo_camera "Szúrjátok ki, srácok! Akkor nem pattog..." Fotó: PAUL ELLIS/AFP

A hét lúzere

Még mindig José, akinek ezúttal nem kisebb csapatba, mint a Crystal Palace-ba tört bele a bicskája, hazai pályán. De a legnagyobb vesztes talán mégsem a portugál specialista, hanem a Vörös Ördögök szurkolói, akik hetente kétszer láthatják mostantól január közepéig ezt a förtelmet. Kitartást és jó egészséget kívánunk mindannyiuknak!

link Forrás

A hét szerény embere

"Sokan dícsérnek minket a győzelem miatt, de nem ez volt a legjobb teljesítményünk. Egy kicsit szerencsénk volt.

Párszor odaértünk a kapujuk elé és betaláltunk, de ugyanezt megcsinálták ők is - csak nem sikerült betalálniuk.

Persze azért biztos vagyok benne, hogy hamarosan újra olyan jók leszünk, mint általában. A legfontosabb, hogy azokután, amit elértünk tavaly, még mindig konzisztensek vagyunk és szerények."

Nem, nem az Everton vagy Claude Puel nyilatkozta ezt, hanem Pep Guardiola. Bővebben róla és a nyilatkozatairól holnap, a Közös Albionban! (West Ham - Manchester City 0-4)

A hét képe

A fiatal angol védő ünnepli csapata második gólját a Vicarage Roadon.
photo_camera A fiatal angol védő ünnepli csapata második gólját a Vicarage Roadon. Fotó: The Guardian

Trent-Alexander Arnoldnak nem semmi szuperképességei vannak... (Watford - Liverpool 0-3)

A hét visszatérője

Ki más lenne, mint Don Claudio?! Az olasz szakember másfél hét alatt összekapta a Fulhamet, és bár a védekezés még mindig ott tart, ahol, a Southampton ellen végre sikerült több gólt rúgni, mint kapni. (Fulham - Southampton 3-2)

Üdv újra a besztlígben, Signor Claudio!
photo_camera Üdv újra a besztlígben, Signor Claudio! Fotó: BEN STANSALL/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.