Orbán nem érzi, hogy beavatkoztak volna Macedónia belügyeibe, amikor befogadták az ítélet elől meglógó Gruevszkit

POLITIKA
2018 november 26., 17:52
comments 332

A parlament hétfői ülésén több ellenzéki képviselő is nekifutott annak, hogy Orbán Viktor végre mondjon valamit arról, hogy kapott egy hét alatt menekültsátuszt a korrupcióért elítélt, volt macedón miniszterelnök. Nem sok sikerrel. 

  • Orbán szerint nem avatkoztak bele a macedón belügyekbe, amikor befogadták a börtönbüntetése elől megszökött volt miniszterelnököt. 
  • Aztán ott van a Soros-féle világhálózat kórusa. 
  • És egyébként is a hatóság ügye. 
photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A szocialista Harangozó Tamás arról kérdezte Orbán Viktor, hogy a Gruevszki-ügy fényében a magyar kormány továbbra is támogatja-e Macedónia csatlakozását a NATO-hoz és az EU-hoz. 

De Orbán Viktor szerint a magyar hatóságok szabályosan jártak el, amikor egy hét alatt megadták a menekültstátuszt a volt macedón miniszterelnöknek. Majd arról beszélt, hogy Macedónia Magyarország szövetségese marad, és továbbra is támogatják az ország NATO- és európai uniós tagságát. De nem felejtette el felolvasni a válasz a sorosozós/migránsozós részét sem:

„Macedóniának hálásak vagyunk, mert fontos szerepelt játszott a migránsok megállításában. Macedónia kormánya lezárta az útvonalat és kerítést is épített. A macedóniai kormányt és annak fejét, Gruevszki urat kórusban, nemzetközi kórusban támadták ezért a Soros-féle világhálózat vezetésével. Macedónia ugyanolyan nyomás alatt állt, mint Magyarország, hogy engedje be a migránsokat, de Macedónia kitartott, és ezzel segített Magyarországnak is, hogy megvédhessük magunkat. Köszönet érte.”

A mostani macedón helyzetet a miniszterelnök úgy értékelte, hogy ott politikai játszmák zajlanak, „és ezekben a játszmákban az igazságszolgáltatás is részt vesz. Ezekbe a játszmákba Magyarország nem fog beleavatkozni. Véleményt sem fog róla mondani”.

Hozzátette, hogy ugyanakkor biztosítjuk a tisztességes eljárás lehetőségét mindenkinek. 

Büntetlenséget senkinek sem adhatunk, de tisztességes eljárást igen. Ez esetben ez a tisztességes menekültügyi eljárást jelentette.” 

Harangozó azt mondta, hogy már azzal is beavatkozott a macedón igazságszolgáltatásba, hogy befogadta az elítélt Gruevszkit. Majd emlékeztette a miniszterelnököt, hogy „a magyar külügy munkatártsai olyan országokon keresztül menekítették ide” Gruevszkit, amikről bizonyítania kellene, hogy ott is politikai üldöztetés éri. Ezért szerinte nem volt szabályos a volt macedón miniszterelnök befogadása. 

Minderre Orbán Viktor annyit felelt, hogy a menekültügyi eljárást Magyarországon nem a kormány folytatja le. A hatóság pedig a rá vonatkozó szabályok szerint jár el, és „minden menekültügyi eljárás Magyarországon mentes a politikai befolyástól, kizárólag jogi mérlegelésen nyugszik”.

Elvesztette a fonalat

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője emlékeztette a miniszterelnököt arra, hogy korábban feltűnt a köreiben és Tiborcz Istvánnal üzletelt Gaith Pharaon, akit az Interpol körözött pénzmosás és korrupció miatt, ott vol Zaid Naffa is, aki megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon és a letelepedési kötvényprogramnak köszönhetően pedig beengedték Bassár el-Aszad szíriai diktátor egyik legfontosabb pénzembere is magyar papírokhoz jutott. Majd felhozta az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügyét is. Szabó szerint ezt a sort folytatja Nikola Gruevszki ügye, akit jogerősen elítéltek korrupció miatt Macedóniában. 

A képviselő megjegyezte azt is, hogy Orbán beavatkozik egy másik ország belügyeibe, amikor nem adja ki nekik Gruevszkit. 

Orbán Viktor erre azzal válaszolt, elvesztette a vonalat: 

van, amikor az a baj, amikor bejön valaki, van, amikor meg az, ha hazamegy. Nem is tud az ember ezen kiigazodni igazából”.

A macedón kormány által megküldött kiadatási kérelemről pedig azt mondta, hogy azt az eljárást a magyar bíróságok fogják lefolytatni. 

Miniszterelnök úr, szégyellje magát! Folyamatosan kérdezzük, konkrét kérdésekkel, és ön itt mosolyogva, vállat rángatva, egy-egy mondatokban megválaszolja a nagy büdös semmit. Ez nem volt válasz a kérdésre. Miért támogat ön terroristákat?” - mondta viszontválaszában Szabó, aki szerint a miniszterelnök az egész Gruevszki-ügyben elvesztette a fonalat. 

Minderre Orbán Viktor megint csak annyit mondott, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak. És a magyar hatóságok pedig a magyar jogszabályok szerint jártak el. A miniszterelnök szerint valójában a Párbeszéd támogatja a terroristákat, mert „amikor a migránsokat támogatják, valójában a terroristákat támogatják”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.