Semmi nem évült el, az amerikaiak még mindig körözik az Orbán Viktor Pharaon professzorát

bűnügy
2016 október 27., 12:18
comments 234

"Ghaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban" - írta megkeresésemre Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka.

A Magyar Narancs értesülései szerint Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres villát.

Ghaith Rashad Pharaon a Seregélyesi Kisbíró 2015 otóberi számában megjelent "Szüreti felvonulás - HEGYI NAPOK" című tudósítás képein. A Seregélyes melletti Zichy-Hadik kastély a Pharaon cégcsoport tulajdonában van. Ugyanez a cégcsoport vásárolt villát Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai házával szemben.
photo_camera Ghaith Rashad Pharaon a Seregélyesi Kisbíró 2015 otóberi számában (.pdf) megjelent "Szüreti felvonulás - HEGYI NAPOK" című tudósítás képein. A Seregélyes melletti Zichy-Hadik kastély a Pharaon cégcsoport tulajdonában van. Ugyanez a cégcsoport vásárolt villát Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai házával szemben.

Érdeklődtünk a Belügyminisztériumnál, hogy a nemzetközi körözés alatt álló Pharaon hogyan léphetett Magyarország területére. Válaszuk szerint Pharaon nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. "Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntettük, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást" - írták. Ugyanezt állította október 27-i sajtótájékoztatóján Rogán Antal

Október 24-én Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbán Viktort kérdezte a témában a parlamentben. Orbán válaszában elismerte, hogy személyesen is találkozott a körözött bankárral, akit ő következetesen "Pharaon professzornak" nevezett, és akit állítása szerint megvizsgáltak a magyar hatóságok, de nem tártak fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot.

Watnik tájékoztatása szerint Pharaon ellen 1991. november 15-én emelt vádat az amerikai szövetségi bíróság Washington, D. C.-i bírósága. Az elfogatási parancsot [No. 91CR655-7 (JHG)] is aznap adta ki Alan Kay magiszter bíró. "Ez az elfogatóparancs még mindig érvényben van" - írta Watnik. Az azóta eltelt időben csupán bővítették ellene a vádiratot, mely alapján most már legfeljebb 30 év börtönbüntetésre, pénzbírságra és kártalanításra ítélhetik.

Az 1991. november 15-én kiadott, még érvényben lévő amerikai elfogatóparancs Ghaith Rashad Pharaon ellen.
photo_camera Az 1991. november 15-én kiadott, még érvényben lévő amerikai elfogatóparancs Ghaith Rashad Pharaon ellen.

"A még mindig érvényes elfogatóparancson túl Pharaon úr ellen az Interpol A355/8-1992 számon Red Notice-t (kb. vörös riasztást) is kiadott" - írta Watnik,

megjegyezve, hogy Magyarország tagja az Interpolnak és kiadatási egyezményt kötött az Egyesült Államokkal. Ez utóbbi információk azért érdekesek, mert az Interpol Red Notice-ában külön is kiemelik, hogy

"Amennyiben [Pharaont] olyan országban találják meg, ahonnan kiadható, tartóztassák le".

Az Interpol körözésében is ezt tanácsolják, de Watnik is külön említette, hogy ha valakinek értesülései vannak Pharaon hollétéről, annak azonnal tájékoztatnia kéne az illetékes hatóságokat, illetve az Interpol washingtoni irodáját és főtitkárságát.

Az Interpol körözésében szereplő személyleírás szerint Pharaon

  • 1940. szeptember 7-én született a szaúd-arábiai Rijádban, de 1944. szeptember 7-i születési dátumon és dzseddai születési helyen is nyilván tartják;
  • 175 cm magas, 113 kiló, zömök testalkatú, halántékán őszülő, feje búbján kopaszodó férfi, aki általában kecskeszakállat visel, de néha csak bajszos, vagy teljesen simára borotvált;
  • szülőhazájában általában tradicionális arab ruházatot és fejkendőt visel, Hazáján kívül konzervatív nyugati ruházatot - öltönyt;
  • a 100182/31 számú szaúdi útlevelet használja;
  • beszél arabul, angolul, franciául és kicsit görögül is;
  • van egy száz lábas, "Le Pharaon" nevű jachtja, aminek a tatján a név alatt a Szfinx képe látható.

(Címlapképünk, Mike Stephens/Central Press/Getty Images felvétele 1977-ben készült Ghaith Rashad Pharaonról.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.