Az izraeli miniszterelnök a CNN-en dicsérte Orbánt az antiszemitizmus elleni fellépéséért

2018 november 28., szerda 7:48
118

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden egy CNN-interjúban méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az antiszemitizmus elleni fellépéséért – írja az MTI.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, és hogy egy szervezetet is létrehozott erre a célra. (Az izraeli kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű, antiszemitizmus elleni központ tevékenységére utalt.)

A CNN az interjú kapcsán utalt arra, hogy a hét országra (Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Magyarországra, Lengyelországra és Svédországra) vonatkozó felmérésben Magyarországon volt a legmagasabb, 19 százalék a zsidókról kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya, bár ott is alulmaradt a 21 százalékos kedvező véleménnyel szemben.

Netanjahu szerint az antiszemitizmus régi, a zsidókkal szembeni előítéletei mellett megjelent az antiszemitizmus új, Izrael létjogosultságát tagadó változata, ami nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz, és Izrael-ellenességet hirdet. Ezt az új antiszemitizmust a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják – mondta Netanjahu, aki felszólított az antiszemitizmus mindkét formája elleni küzdelemre.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett említette Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael -ellenességgel szembeni harcban.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és vendége, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b2) megtekinti a Dohány utcai zsinagógát 2017. július 19-én. Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Azt mondta, fontos az oktatás, már csak azért is, mert a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden 20., sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról.

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu egy ideje jóban vannak, egyes izraeli források szerint az izraeli miniszterelnök még a Trump-kormánynál is közbenjárt Orbán érdekében, később pedig Netanjahu azt mondta: Izrael szívesen küldene megfigyelőket a felcsúti Puskás Akadémiára, mert szeretnének kijutni a következő labdarúgó-világbajnokságra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt