Évi félmilliárd forintot ad a kormány a páneurópai antiszemitizmusellenes szervezet megalakítására

Tbg
külföld
2018 november 29., 21:55
comments 125

A Magyar Közlönyben jelent meg csütörtökön, hogy a kormány 2018-ban 525, 2019-ben 500 millió forintot szán a Tett és Védelem Liga (APLE – Action and Protection League of Europe) megalakítására.

A kormányhatározat (1623/2018. (XI. 29.)) szerint a szervezet megalakításának felelőse a Miniszterelnökséget vezető minisztert, a szükséges költségeket a költségvetésbe kell beépíteni.

A költségkeret az Európai Tett és Védelem Liga felállításához és fenntartásához járul hozzá, amely a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén fog kiterjedt tevékenységet folytatni. A kezdeményezést az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu mellett a holland, a belga, a francia és a spanyol zsidó közösség is üdvözölte, írja a szervezet közleménye alapján a 168 óra.

Az APLE ötletét Brüsszelben Köves Slomó rabbi vetette fel egy zsidó konferencián. Mint mondta az APLE feladata "az Európai Uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszerének átfogó értékelése, javaslat egységes jogalkotásra az antiszemitizmus elleni hatékony küzdelem érdekében."

A közleményben a következő konkrét feladatokat nevezik meg:

  • 24 órás antiszemita incidens-bejelentő zöldvonal;
  • a nemzeti tantervek és az alkalmazott oktatási anyagok átfogó elemzése és javaslattételek a tagállamokban;
  • a médiában, közösségi médiában és közéletben megjelenő antiszemitizmus nyomon követése;
  • monitoring jelentések közreadása mind a 28 tagállamban, beleértve az európai arab és török nyelvű médiát és közösségi médiát is.

A Tett és Védelem alapítvány Magyarországon 2012 óta működik hasonló aktivitással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.