Jogerősen elítélték, mert felpofozta a tanárnőt, mégis a helyén maradhat a dunakeszi iskola igazgatója

Majdnem 5 évvel ezelőtt, 2014. február 28-án reggel próbát tartott a Váci Szimfonikus Zenekar. A próbán összevitatkozott a zenekar hegedűse, K. Katalin és a karmester F.P.. Ők nem csak a zenekarból ismerik egymást, F.P. ugyanis a dunakeszi  Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, ahol Katalin tanárnőként dolgozik.

A zenekari próba kezdete előtt - amikor a zenészek hangszerük hangolásával illetve a bejátszással voltak elfoglalva  - konfliktusukból kifolyólag vitatkozni kezdtek, majd a rövid vita hevében F.P. egy alkalommal bal kézzel K. Katalint jobb arcfelén tenyérrel pofon ütötte. K. Katalin felháborodásában a helyéről felpattanva F.P. felé kezével hadonászni, lábával rugdosni kezdett.

Lényegében ezt állapította meg a próbán történetekről a bíróság.

Katalin a pofon után rendőrségre ment, és még aznap feljelentette az őt bántalmazó igazgatót, aki a bírósági papírok szerint május 7-én élt viszonváddal, és azt állította, hogy a tanárnő rugdosta meg őt.

Az ügyben 2014 óta három ítélet született (a legelsőt egy eljárási hiba miatt helyezték hatályon kívül), és lényegében mindegyik ugyanazt mondta ki:

az igazgató valóban megütötte a tanárnőt, de a tanárnő arra túl hevesen, a jogos védelmi helyzeten túlmenően reagált, amikor dühében visszaütött, ezért mindkettejüket elmarasztalták becsületsértés miatt.

Katalin egyébként elfogadta az ő felelősségét is megállapító első fokú ítéletet, az ügy az igazgató fellebbezése miatt került másodfokra, akik váltig állította, hogy ártatlan, és még másodfokon, az utolsó szó jogán is arról beszélt, hogy szerinte ő az adott helyzetben helyesen cselekedett. A jogerős, az igazgatót elmarasztaló másodfokú döntést 2018. november 14-én hirdette ki a Budapest Környéki Törvényszék.

F.P. az eljárás alatt végig megtarthatta igazgatói székét. Nem csak annak a tanárnőnek maradt végig a felettese, akit a próbán pofon vágott, hanem az esemény tanúi közül többeknek is, akiknek így lényegében főnökük ellen kellett vallomást tenniük a bíróságon.

Az iskola igazgatója, F.P. az eljárás alatt végig arról beszélt, hogy valamiféle koordinált lejáratókampány áldozata, azon a bizonyos 2014-es próbán tervezett volt a botránykeltés, hogy őt személyesen tönkretegyék, félreállítsák. Az igazgató az utolsó, november 14-én tartott másodfokú tárgyaláson annyira belelendült ezeknek az elméleteknek a fejtegetésébe, hogy a bírói tanács egyik tagjának külön figyelmeztetnie kellett, hogy a tanúvallomásában nem vádolhat mást hamisan bűncselekmény elkövetésével.

F.P. egyébként az eljárásban azt állította, hogy nem ütött meg senkit, hanem éppen a tanárnő volt az, aki a vitájuk hevében váratlanul rátámadt, és ugyan több tanúvallomás szól arról, hogy az incidens után ő bocsánatot kér, de akkor valójában nem a pofon miatt kért elnézést (ami szerinte ugye nem is történt meg), hanem mert a zenekarnak egy ilyen kellemetlen vitát végig kellett néznie.

A bíróság egyébként nem fogadta el az igazgató érvelését, hogy a tanárnő az ügyet az ő ellehetetlenítésére koholta volna. A tanúvallomások alapján arra jutottak, hogy az igazgató igenis felpofozta a beosztottját, aki erre válaszként "felháborodásában" ütött vissza.

A jogerős, másodfokú ítélet után megkerestük a dunakeszi önkormányzatot, és azt kérdeztük, hogy mi a véleményük a történekről, illetve, hogy alkalmasnak tartják-e a beosztottjaként dolgozó tanárnőt nyilvánosan felpofozó igazgatót a pozíciójára.

A polgármesteri hivatalból azt válaszolták, hogy nem állnak munkáltatói kapcsolatban az elítélt igazgatóval, ezért nem ismerik az ügy részleteit, és azt kérték, hogy a 444 küldje el nekik a jogerős ítéletet.

A helyi önkormányzat idén tavasszal egyébként azzal lepte meg az iskola dolgozóit, hogy az önkormányzat nőnapi rendezvényén biztosítottak fellépést a tanárnőt felpofozó igazgatónak, és ez nem is okozott osztatlan sikert a tantestületben.

A Klebelsberg Központot még ennyire sem érdekelte a pofozkodásért elítélt iskolaigazgató, ők egyáltalán nem válaszoltak a jogerős ítélet kihirdetése után, két héttel ezelőtt elküldött kérdéseinkre.

A férfit egyébként még 2013-ban úgy nevezték ki az iskola élére, hogy a pályázatát se az iskola tantestülete, se a szülők, se a KLIK elnöke nem támogatta. A helyi önkormányzat és dunakeszi tankerület vezetője segítették az igazgatói székhez. Működése a pofozkodástól eltekintve sem volt ellentmondások nélküli, 2015-ben, már F.P. igazgatósága alatt elküldtek egy népszerű tanárt, ezt a diákok egy része politikai döntésként értékelte, és videóban kérték a helyi polgármestert, hogy lépjen közbe, sikertelenül.

(A címlapos kép illusztráció - Charles Dutoit and the Philadelphia Orchestra concert in Tianjin)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.