Szávay István lemondott a jobbikos frakcióvezető-helyettesi tisztségéről és a parlamenti jegyzőségéről

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke nyakában kötéllel, kezében a székely zászlót tartva sajtótájékoztatón reagál a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos román kormányfői nyilatkozatra Románia budapesti nagykövetsége előtt 2018. január 12-én.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A Hír TV szerdán lehozott egy videoriportot arról, hogy Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője és frakcióvezető-helyettese a párt egyik tisztújító kongresszusán a társai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen. A riportban elhangzó hangfelvétel-részletek szerint a nő beszólt Szávaynak, hogy nácibűz van, erre a politikus lezsidózta, és leütötte. A beszélgetésben aztán kampós orrú rohadéknak nevezte a nőt, akinek „elferdítette a heftijét kicsit”.

Szerda délután Szávay megerősítette a felvétel valódiságát, azzal együtt, hogy szerinte a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt.

Most a Facebookon jelentette be, hogy lemond a jobbikos frakcióvezető-helyettesi tisztségéről és a parlamenti jegyzőségéről:

„Amióta tizenöt évesen a politika közelébe kerültem, többek között azért küzdöttem, hogy ne egy következmények nélküli országban éljünk. Most én kerültem abba a helyzetbe, hogy meggondolatlan és otromba szavaimért úgy helyes, ha vállalom a következményeket.

Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van.

Bár tudom, hogy sajnos ez egy következmények nélküli ország, de én nem akarok következmények nélküli ember lenni. A Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt. Ezért úgy határoztam, hogy azonnali hatállyal lemondok a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Minderről tájékoztattam Gyöngyösi Mártont, képviselőcsoportunk vezetőjét, aki döntésemet elfogadta.

Az Országgyűlésben továbbra is egy olyan Magyarországért fogok dolgozni, ahol mindenki, aki a nemzet bizalmából bármilyen tisztséget betölthet, szavaiért és tetteiért vállalja a felelősséget.”