A bíróság szerint sem volt joga kitiltani a melegszervezetet szegedi irodájából az Új Nemzedék Központnak

2018 november 30., péntek 10:03
49

Közleményt adott ki a Háttér Társaság, melyből kiderül, hogy az Új Nemzedék Központ beperelte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot azért, hogy továbbra se kelljen a Szegedi LMBT Közösségért Csoport és más LMBTQI-szervezetek programjait befogadnia. A pert azonban elveszítették: a Fővárosi Törvényszék mondta ki első fokon, hogy nem tilthatók ki az LMBTQI-csoportok az Új Nemzedék közösségi terekből. 

Mint a közlemény fogalmaz, több hónapon át tartó jól működő kapcsolat után az állam által EU-s pénzből működtetett Új Nemzedék Központ kitiltotta a szegedi LMBTQI-csoport rendezvényeit az épületből, a csoport az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. Az EBH megállapította a hátrányos megkülönböztetést, valamint a jogsértő helyzet megszüntetésére és 100 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte az ÚNK-t. A Központ ezek után közigazgatási perben támadta meg az EBH döntését. 

Csakúgy, mint az EBH által korábban lefolytatott eljárás során, a Központ a perben is elsősorban azt próbálta bizonyítani, hogy az LMBTQI csoport politikai tevékenységet végzett a szegedi közösségi térben tartott taggyűlésén. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, sőt felhívta rá a figyelmet, hogy erre az ÚNK csak utólag, a rendezvény engedélyezését megtagadó döntését követően hivatkozott, azt megelőzően meg sem kísérelte tisztázni a taggyűlések konkrét programját. 

A Fővárosi Törvényszék - utalva az alapvető jogok biztosának jelen ügyben hozott állásfoglalására is - elfogadta az EBH azon érvelését is, hogy egy civil szervezettől nem várható el, hogy soha, semmilyen formában ne foglaljon állást politikai-közpolitikai kérdésekben. 

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport “politikai” tevékenysége abban állt, hogy tüntetést szerveztek az azonos nemű párok házasságának népszerűsítését tiltó ásotthalmi rendelet ellen, meggyőzték az önkormányzatot, hogy a helyi esélyegyenlőségi programban a szexuális és nemi kisebbségek is szerepeljenek, valamint felszólaltak a civil szervezeteket érő támadások ellen.

“Mivel félő, hogy az Új Nemzedék Központ a hatósági döntések ellenére  továbbra sem engedi be az LMBTQI-csoportokat, ezért a Szegedi LMBT Közösségért Csoport petíciót indított annak érdekében, hogy mielőbb visszajussunk, és megakadályozzuk az ÚNK időhúzását” - nyilatkozta a közlemény szerint Halászi Krisztina, a Szegedi LMBT Közösségért Csoport tagja. 

Az Új Nemzedék Központ korábban a gazdálkodásával kapcsolatos ügyeivel került a hírekbe. Mint 2016-ban megírtuk, amikor az Együtt politikusai ráhívták a rendőröket az EU-s pályázati pénzekkel kitömködött Új Nemzedék Központra (ÚNK), mert az Emmi tulajdonában lévő cég nem tudott elszámolni a 2011 és 2014 közötti gazdálkodási adataival, a kommunikációs igazgató egészen meglepő magyarázattal állt elő. Poór Csaba szerint a bekért iratok nagy részét már átadták, de a maradékkal akadt egy kis gond, mert azok a Bajza utcai irodaházban a 2015. augusztus 17-én a felhőszakadásban annyira szétáztak, hogy teljesen azonosíthatatlanná váltak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt