Az MTI szerint 12 republikánus kongresszusi képviselő állt ki az Orbán-kormány mellett, igaz, közülük többen épp pár hete estek ki a kongresszusból

2018 november 30., péntek 9:48
75

Kiállt a magyar kormány mellett az Európai Parlament "büntető döntésével" szemben Andy Harris és 11 további amerikai republikánus kongresszusi képviselő

- írja az MTI. Az állami hírügynökség Andy Harris republikánus képviselő Twitter bejegyzéséből dolgozik, ami egy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek írt levelet hoz nyilvánosságra.

A levél lényegében arról szól, hogy az aláírók nagyon szeretik, tisztelik és támogatják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akit piszkálnak ugyan az Európai Unióban, de igazságtalanul, mert ő egy demokratikusan megválasztott európai vezető, a judeo-keresztény világ bástyája, az antiszemitizmus és az iszlám terror ellensége.

Nagy politikai jelentősége nincs egy ilyen levélnek azon túl, hogy próbálja demonstrálni, hogy Orbánnak nem csak Moszkvában, de Nyugaton is vannak fontos szövetségesei, és az Egyesült Államokban is nagyon tisztelik.

A levél időzítése sem mellékes, pont holnap jár le a CEU határideje, amikor az amerikai egyetem lényegében elhagyja Magyarországot, ami az Egyesült Államokban nem arat nagy sikert sem a republikánus, sem a demokrata oldalon. Ezen kívül az Egyesült Államok külügyminisztériuma épp a héten méltatlankodott nyilvánosan, hogy Magyarország inkább az oroszoknak adott ki két fegyverkereskedőt, akit az amerikaiak segítségével buktattak le Budapesten, és akiknek a kiadatását az Egyesült Államok is kérte. 

Szóval az amerikai-magyar kapcsolatok továbbra sincsenek a csúcson, ilyenkor jól jön egy ilyen apró megerősítés Washingtonból.

Ami viszont az MTI tudósításából kimaradt (és egyébként Andy Harris twitteres bejegyzésében sem szerepel), hogy a 12 politikus közül többen elveszítették a posztjukat a 2018 november 6-án tartott amerikai képviselőválasztáson, így már legfeljebb formailag képviselők, míg január 3-án össze nem ül az új kongresszus.

Talán az sem teljesen érdektelen, hogy Steve King például a leginkább szélsőjobboldalinak tartott amerikai képviselő, Paul Gossar pedig a Bojkottáld Ferenc pápát kezdeményezés vezetője, aki szerint Soros György zsidókat adott fel a náciknak [Soros 13 éves volt 1944-ben] és a Charlottesville-ben 2017-ben szervezett Unite the Right szélsőjobboldali tüntetést (ahol egy ember meghalt, amikor egy szélsőjobboldali aktivista autójával az ellentüntetők közé hajtott) valójában a baloldal szervezte és Soros fizethette, hogy lejárassák Trump elnököt. Dana Rohrabacher pedig mindig is kiemelkedően jó viszont ápolt Orbán Viktorral és a Putyin-rendszerrel.