30 év után kiesik a képviselőházból Orbán és Putyin legmegbízhatóbb amerikai embere

külföld
2018 november 11., 06:10
comments 137

Az amerikai politika egyik legszínesebb figurája távozik a kongresszusból 30 évnyi képviselői munka után. Ezt már a félidős választások napja óta sejteni lehetett, de az elhúzódó szavazatszámlálás közben demokrata ellenfele most jutott el arra a pontra, hogy bejelentette a győzelmét. 

Dana Rohrabacherről először 2015-ben írtunk részletesen. A republikánus képviselő addigra már túl volt egy meghallgatáson, amelyre a magyar kormány híveit hívta meg, illetve egy olyan nyilatkozaton, amelytől elalélt a kormánypárti sajtó. Aztán meg is látogatta Orbán Viktort.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az amerikai kongresszusi delegáció tagjait, Juan Vargast (b), Dana Rohrabachert (b3) és David Ciclline-t (j2), valamint Colleen Bellt, az Egyesült Államok nagykövetét
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az amerikai kongresszusi delegáció tagjait, Juan Vargast (b), Dana Rohrabachert (b3) és David Ciclline-t (j2), valamint Colleen Bellt, az Egyesült Államok nagykövetét Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Rohrabacher alapvetően két dologról nevezetes: az egyik, hogy még az ilyen téren finoman szólva is engedékeny republikánusok közül is kiemelkedik a tudományellenes nézeteivel. 

  • Tagadja például, hogy a klímaváltozásnak köze lenne bármilyen emberi tevékenységhez,
  • viszont kapcsolatot vélt felfedezni az éghajlatváltozás és a dinoszauruszfing között,
  • egyszer kikelt az ellen, hogy a kormány fluoridot kever az ivóvízbe, 
  • máskor pedig meleg szavakkal üdvözölt Washingtonban egy ismert holokauszt-tagadót.

A másik híres tulajdonsága, hogy minden áron, minden helyzetben kiállt Vlagyimir Putyin mellett, legyen szó akár Ukrajna lerohanásáról, akár az orosz korrupció elleni amerikai fellépésről. Ez az elköteleződés annyira nyilvánvaló volt, hogy 2012-ben az FBI-nak kellett figyelmeztetnie, hogy az orosz szolgálatok értékes forrásként, amolyan hasznos hülyeként tekintenek rá, és Moszkvában már kódneve is van. 

A republikánus párt frakcióvezetője pedig egy kiszivárgott hangfelvétel szerint azt mondta 2016-ban, jóval az elnökválasztásba való orosz beavatkozásról szóló hírek felpörgése előtt, hogy 

„Szerintem Putyin két embert fizet: Trumpot és Rohrabachert.”

Kevin McCarthy és a beszélgetésben részt vevő Paul Ryan először tagadták, hogy bármi ilyesmi elhangzott volna. Aztán amikor a Washington Post újságírója közölte velük, hogy hallotta a hangfelvételt, akkor már azt nyilatkozták, hogy ez csak egy rossz vicc volt.

photo_camera Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Rohrabacher régóta hangos szószólója az orosz propaganda legfontosabb üzeneteinek, és ahol csak lehetett, igyekezett radikális véleményekkel társadalmi feszültségeket szítani. Odamondogatott a melegeknek, a zsidóknak, illetve a bevándorlóknak és a muszlimoknak, akiket igyekezett összemosni a terrorizmussal, és persze igyekezett aláásni a tudományba és a médiába vetett hitet.

A sors iróniája, hogy pont akkor bukik el, amikor látszólag eljött az ő ideje, és egy hozzá nagyon hasonló elnök irányítja az Egyesült Államokat.

Márpedig könnyen lehet, hogy Trump szerepet játszott a bukásában. Rohrabacher kaliforniai körzete ugyanis tipikus republikánus fellegvár évtizedek óta, Hillary Clinton mégis megverte Trumpot. Vagyis Rohrabacher kiállása és kitartása Trump iránt két évvel később nem feltétlenül hozott szavazatokat. Ahogy a nagy olaj- és gyógyszercégek érdekei iránt tanúsított megértése sem. 

Ezeknél nagyobb probléma lehetett, hogy ahogy múltak az évek, a klímaváltozás egyre fenyegetőbb perspektívaként tűnt fel a tengerparti körzet lakóinak szemében, miközben washingtoni képviselőjük továbbra is azt hangoztatta, hogy nem kell tenni ellene semmit.

Trump megválasztása után pedig az amerikai politika egyik központi kérdése lett az orosz befolyásszerzés, és Rohrabacher viszonylag gyorsan a Trump-kampány és a Kreml közötti összejátszás után nyomozó különleges ügyész vizsgálatának közepén találta magát.

Például, ahogy arról részletesen írtunk, az orosz ügyvédnőnek és az orosz hírszerzőnek, akikkel a Trump-kampánystáb találkozott, hogy terhelő adatokat szerezzenek Hillary Clintonról, szóval nekik nagyon aktív kapcsolata volt Rohrabacherrel.

Demokrata ellenfele, Harley Rouda korábban republikánus volt, de Trump megválasztása után pártot váltott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.