Moszkvába szállítják a Kercsi-szorosnál foglyul ejtett ukrán tengerészeket*

külföld
2018 november 30., 08:07
comments 42

Moszkvába szállítják a Krímből a kercsi szorosban november 25-én foglyul ejtett ukrán tengerésztiszteket, jelentette be az oroszok megszállta ukrán félszigetért felelős orosz ombudsman, Ljudmila Lubina. "A parancsnoki állományt átszállítják Moszkvába, ügyükkel moszkvai és krími nyomozókból álló nagyszámú csoport foglalkozik majd" - mondta.

*UPDATE 10:17: Lubina később módosított korábbi tájékoztatásán, eszerint nem szak a parancsnokokat, hanem az összes fogságba esett tengerészt Moszkvába szállították.

A szimferopoli bíróság két hónapos előzetes letartóztatásba helyezte a tengerészeket, akiket a határvédelemért is felelős orosz titkosszolgálat, az FSZB határőrhajói ejtettek foglyul.

November 15-én az ukrán haditengerészet három hajója próbált Odesszából Mariupolba jutni. Mariupol a nemzetközi szerződések szerint közös ukrán-orosz területnek számító Azovi-tenger kikötője, az ukrán hajóknak a vonatkozó egyezmények szerint jogukban állt volna behajózni. Az orosz határőrök mégis lerohanták a megszállt Krím és Oroszország közti Kercsi-szoroson átkelő hajókat, és foglyul ejtették a 24 tengerészt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.