Orosz rendőrök lefoglalták egy általános iskola rajzversenyének műveit, mert félő, hogy homoszexuális propagandát tartalmaznak

külföld
2018 november 30., 07:23
comments 182

November közepén a negyedik legnagyobb orosz város, Jekatyerinburg egyik általános iskolájában toleranciahetet szerveztek a diákoknak. Az eseményen összesen 17 diák vett részt, ötödikesektől tizenegyedikesekig, rajzolniuk kellett arról, hogy milyennek képzelnek el egy toleráns világot.

A beérkezett pályaművekből pedig komoly botrány lett, mert felbukkantak rajta azonos nemű emberek egymás mellett, ahogy a szivárvány motívuma is. A versenyről november 28-án számolt be az uráli hírportál, az Ura.ra, és fotót is közzétettek a pályaművekről, amit elmondásuk szerint egy olvasójuk küldött el nekik. A cikk megjelenése után nem sokkal már a rendőrség intézkedett. 

Az egyik rajzon például háromféle párt lehetett látni: egy heteroszexuális pár mellett látható volt két férfi egymás mellett, illetve két nő is együtt. A rajz felirata pedig az volt, hogy 'nem választhatjuk meg kinézetünket, irányultságunkat vagy bőrszínünket, mindannyian egyediek vagyunk a saját magunk módján'. Az uráli hírportál úgy számolt be az esetről, hogy az iskolában versenyt rendeztek a diákokkal, melyeken melegeket és leszbikusokat mutogattak a plakátokon. 

A helyi oktatási hivatal képviselője nem talált semmi kivetnivalót a rajzokban, szerinte a rajzok általános emberi értékeket mutattak be, olyanokat mint a barátság, a tisztelet és a más emberek értékeinek elismerése. A szívárvány sem jelentett szerintük veszélyt a tradicionális értékekre, mivel az a tisztaság, a barátság és a gyermekkor szimbóluma is, és utal a különféle nemzetiségek egységére is. 

A hatóságok azért biztos ami biztos, kiküldtek egy pszichológust az iskolába, mert ugyan szerintük nem valósult meg 'melegpropaganda' a rajzversenyen, de a kiküldött pszichológus azért segíthet elmagyarázni a szülőknek és a diákoknak, hogy mi van a rajzokon, ha ez szükségesség válik. 

Itt sem ért véget a történet, ugyanis nem sokkal később a rendőrség lefoglalta a rajzokat. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint azt fogják vizsgálni, hogy a rajzokkal nem valósult-e meg a nemi diszkrimináció (!), illetve a homoszexuális propaganda terjesztésének vádja. A szakértői vizsgálat várhatóan egy hónapot fog majd igénybe venni. A rendőrség a sajtóhírek miatt szállt ki, de azóta állítólag egy szülő is panaszt tett. A legutóbbi megszólaló a belügyminisztérium szverdlovszki területének irodájából érkezett, kik közölték, hogy számos negatív visszajelzést kaptak már szülőktől. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.