Könnygázzal oszlattak Párizsban

külföld
2018 december 01., 10:51
comments 138

Harmadik hete tartanak Franciaországban a tüntetések, amelyeknek szimbóluma a sárga mellény, vagyis az a fényvisszaverős biztonsági holmi, amit minden autósnak magánál kell tartania.

Gyűlnek.
photo_camera Gyűlnek. Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A tüntetések a benzin és a dízel környezetvédelmi adójának tervezett emelése ellen kezdődtek.

Tüntetők.
photo_camera Tüntetők. Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

Mostanra viszont általános, kormányellenes élt kaptak, és a megélhetési gondokról, a politikusok figyelmetlenségéről is szólnak.

Összecsapás.
photo_camera Összecsapás. Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy az adóemelésből nem engedhet a kormánya, mert a klímaváltozás elleni küzdelemben fontos szerepe van a szennyező üzemanyagok sarcolásának. Ugyanakkor szociális alapú kompenzációt is ígért azoknak, akiknek aránytalan terhet jelent az új adó. Ígéretei nem nyugtatták meg a tüntetőket.

Sárgára dobált rendőrök.
photo_camera Sárgára dobált rendőrök. Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Országszerte ezrek vonulnak utcára ezen a hétvégén is, a legnagyobb tüntetés Párizsban, a  Champs Elysees sugárúton várható. A környékbeli kirakatokat sok helyen védőburkolattal látták el az aggódó tulajdonosok.

Gázzal fúj a rendőr.
photo_camera Gázzal fúj a rendőr. Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

Szombat délelőtt a tüntetésre igyekvők egy csoportja Párizsban nekiesett a rendőrségi kordonoknak, amelyek a későbbre meghirdetett demonstrációt volt hivatott terelni. Ez összecsapásokhoz vezetett, amelyben a rendőröket sárga festékkel dobálták, ők pedig könnygázzal vágtak vissza. 

Bontják a kordonokat.
photo_camera Bontják a kordonokat. Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.