Könnygázzal oszlattak Párizsban

Harmadik hete tartanak Franciaországban a tüntetések, amelyeknek szimbóluma a sárga mellény, vagyis az a fényvisszaverős biztonsági holmi, amit minden autósnak magánál kell tartania.

Gyűlnek.Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A tüntetések a benzin és a dízel környezetvédelmi adójának tervezett emelése ellen kezdődtek.

Tüntetők.Fotó: PASCAL PAVANI/AFP

Mostanra viszont általános, kormányellenes élt kaptak, és a megélhetési gondokról, a politikusok figyelmetlenségéről is szólnak.

Összecsapás.Fotó: NICOLAS TUCAT/AFP

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, hogy az adóemelésből nem engedhet a kormánya, mert a klímaváltozás elleni küzdelemben fontos szerepe van a szennyező üzemanyagok sarcolásának. Ugyanakkor szociális alapú kompenzációt is ígért azoknak, akiknek aránytalan terhet jelent az új adó. Ígéretei nem nyugtatták meg a tüntetőket.

Sárgára dobált rendőrök.Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Országszerte ezrek vonulnak utcára ezen a hétvégén is, a legnagyobb tüntetés Párizsban, a  Champs Elysees sugárúton várható. A környékbeli kirakatokat sok helyen védőburkolattal látták el az aggódó tulajdonosok.

Gázzal fúj a rendőr.Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

Szombat délelőtt a tüntetésre igyekvők egy csoportja Párizsban nekiesett a rendőrségi kordonoknak, amelyek a későbbre meghirdetett demonstrációt volt hivatott terelni. Ez összecsapásokhoz vezetett, amelyben a rendőröket sárga festékkel dobálták, ők pedig könnygázzal vágtak vissza. 

Bontják a kordonokat.Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.