Az ENSZ-főtitkár szerint a világ túl keveset tesz a klímaváltozás ellen

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a lengyelországi Katowicében, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) hivatalos megnyitóján.

„Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást”

– mondta Guterres, aki szorgalmazta a párizsi klímaegyezmény megvalósítását. Azzal is érvelt, hogy az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a „globális klímakáosz” elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért.

Felidézte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, az utóbbi 20 évet a történelemben a legmelegebbnek minősítette, és utalt azokra az előjelzésekre, amik szerint 2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nő az átlagos hőmérséklet, drámai hatás kiváltva a növény- és az állatvilágban.

Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig „nettó nullával” legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás kb. egyharmadát teszi ki – mondta.

Szerinte ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ezzel szemben be kell fektetni a „100 százalékosan tiszta” energiaforrásokba.

Ha nem sikerül csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, „elolvad az Antarktisz és az Északi-sarkvidék, mindenhol megemelkedik a vizek szintje, még jobban romlik a levegő, csökken az élelmiszermennyiség, és még jobban megnövekszik természeti katasztrófák száma” – figyelmeztetett.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megnyitja a klímacsúcsot a lengyelországi Katowicében 2018. december 3-án.Fotó: Janek Skarzynski/AFP

A klímacsúcs megnyitóján Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, az ENSZ tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy készen állnak a párizsi klímaegyezmény megvalósítására, ami esélyt adna a világ kiegyensúlyozott fejlődésére.

A párizsi egyezmény egy politikai dokumentum volt, Katowicében sokkal bonyolultabbra kell vállalkozni, ki kell dolgozni bizonyos „használati útmutatót” – mondta, arra utalva, hogy a katowicei csúcstalálkozó célja a párizsi megállapodás részletes szabályrendszerének kidolgozása. „A Katowicében elért siker nélkül a párizsi egyezmény nem teljesíti azokat az reményeket és elvárásokat, amiket hozzá fűzünk” – mondta a lengyel elnök.

Szerinte a klímaváltozás negatív következményei mindenhol a világon érezhetőek, a probléma kezelése csak globális szinten lehetséges. Lengyelország a maga részéről kész vállalni a felelősséget a nemzetközi biztonságért, a klímapolitika terén is – mondta Duda, aki szerint az országa jó példát ad: folyamatosan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben a lengyel gazdaság dinamikusan fejlődik. Szerinte a lengyel klímapolitikai koncepció egyensúlyt teremt a természet és a technológia között, egyúttal az emberi méltóságot tartja felsőbbrendű értéknek.

A katowicei csúcstalálkozó december 14-ig tart. Az itt részletezendő párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ezért a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére, illetve megkötésére és környezetbarát felhasználására. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.