Az ENSZ-főtitkár szerint a világ túl keveset tesz a klímaváltozás ellen

környezetvédelem
2018 december 03., 11:59
comments 82

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a lengyelországi Katowicében, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) hivatalos megnyitóján.

„Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást”

– mondta Guterres, aki szorgalmazta a párizsi klímaegyezmény megvalósítását. Azzal is érvelt, hogy az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a „globális klímakáosz” elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért.

Felidézte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan növekszik, az utóbbi 20 évet a történelemben a legmelegebbnek minősítette, és utalt azokra az előjelzésekre, amik szerint 2030-ig világviszonylatban 1,5 fokkal nő az átlagos hőmérséklet, drámai hatás kiváltva a növény- és az állatvilágban.

Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig „nettó nullával” legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás kb. egyharmadát teszi ki – mondta.

Szerinte ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ezzel szemben be kell fektetni a „100 százalékosan tiszta” energiaforrásokba.

Ha nem sikerül csökkenteni a üvegházhatású gázok kibocsátását, „elolvad az Antarktisz és az Északi-sarkvidék, mindenhol megemelkedik a vizek szintje, még jobban romlik a levegő, csökken az élelmiszermennyiség, és még jobban megnövekszik természeti katasztrófák száma” – figyelmeztetett.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megnyitja a klímacsúcsot a lengyelországi Katowicében 2018. december 3-án.
photo_camera Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megnyitja a klímacsúcsot a lengyelországi Katowicében 2018. december 3-án. Fotó: Janek Skarzynski/AFP

A klímacsúcs megnyitóján Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, az ENSZ tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy készen állnak a párizsi klímaegyezmény megvalósítására, ami esélyt adna a világ kiegyensúlyozott fejlődésére.

A párizsi egyezmény egy politikai dokumentum volt, Katowicében sokkal bonyolultabbra kell vállalkozni, ki kell dolgozni bizonyos „használati útmutatót” – mondta, arra utalva, hogy a katowicei csúcstalálkozó célja a párizsi megállapodás részletes szabályrendszerének kidolgozása. „A Katowicében elért siker nélkül a párizsi egyezmény nem teljesíti azokat az reményeket és elvárásokat, amiket hozzá fűzünk” – mondta a lengyel elnök.

Szerinte a klímaváltozás negatív következményei mindenhol a világon érezhetőek, a probléma kezelése csak globális szinten lehetséges. Lengyelország a maga részéről kész vállalni a felelősséget a nemzetközi biztonságért, a klímapolitika terén is – mondta Duda, aki szerint az országa jó példát ad: folyamatosan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, miközben a lengyel gazdaság dinamikusan fejlődik. Szerinte a lengyel klímapolitikai koncepció egyensúlyt teremt a természet és a technológia között, egyúttal az emberi méltóságot tartja felsőbbrendű értéknek.

A katowicei csúcstalálkozó december 14-ig tart. Az itt részletezendő párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ezért a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok, többek között a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére, illetve megkötésére és környezetbarát felhasználására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.