Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzik

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.
Az Iráni Forradalmi Gárda hadgyakorlata a Hormuzi-szorosban 2015 februárjában. A szoros lezárásával Irán megbéníthatja a térség olajexportját.Fotó: HAMED JAFARNEJAD/AFP

Az Egyesült Államoknak tisztában kell lennie azzal, hogy senki se fog olajat szállítani a Perzsa-öbölben, ha Irán nem exportálhat nyersanyagot, jelentette ki kedden Haszan Róháni iráni elnök. "Amerikának tudnia kell, hogy folytatni fogjuk az olajunk eladását, és nem képesek leállítani az olajexportunkat... Ha majd egyszer meg akarják akadályozni az iráni olaj exportját, akkor semmilyen olajat nem fognak exportálni a Perzsa-öbölből" - mondta.

Iránnak erre van lehetősége. A Perzsa-öblöt, ahonnan az öbölmenti olajmonarchiákból útnak indulnak a tankerhajók, egy szűk, mindössze negyven kilométer széles tengerszoros választja el az Arab-tengertől. A szorost Irán bármikor képes lezárni, megbénítva ezzel a Perzsa-öböl hajóforgalmát.

Donald Trump idén májusban felmondta az Iránnal kötött atomalkut. Ennek részeként készül új szankciók bevezetésére az Egyesült Államok, amely az egyezmény aláírói közül egyedüliként állítja, hogy Irán megsértette az abban foglaltakat. Washingtoni kormánytisztviselők szerint Washington teljesen vissza akarja szorítani az iráni olajexportot, hogy rákényszerítse az iszlám köztársaságot arra, hogy hagyjon fel a rakétaprogramjával és a regionális befolyása növelésével. (Via MTI)