Az izraeli külügyminisztérium tiltakozna a Sorsok Háza miatt, de Netanjahu megvédi Orbánt

külföld
2018 december 06., 04:56
comments 57

Izrael egyeztetéseket folytat a magyar kormánnyal a Sorsok háza múzeum jövőbeli tartalmáról, számolt be az Axios. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember elején jelentette be, hogy a három éve készen lévő épületben nyíló holokauszt emlékközpontot az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítják ki. 

Az Axios szerint az izraeli külügyminisztérium szorosan követte volna a folyamatot, és figyelmeztette volna Schmidt Máriát, hogy 

Izrael ellenez minden történelemhamisítási kísérletet. 

A külügy szerint félő, hogy Schmidt folytatja eddigi narratíváját, ami szerint a népirtást kizárólag a német nácik hajtották végre Magyarországon, abban a magyar állam, és a magyar nép nem vett részt tevékenyen. 

photo_camera Fotó: DEBBIE HILL/AFP

A külügyminisztérium figyelmeztetése elé vágott azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök, és maga kezdeményezett párbeszédet a magyar kormánnyal a Sorsok Házáról. Csütörtökön Orbán két tanácsadója fog tárgyalni Netanjahu munkatársával, Reuven Azarral. Az eredmény borítékolható: a miniszterelnök támogatásáról biztosítja majd Orbánt és kormányát. Ahogy legutóbb a CNN-en is tette. A külügyet nem hívták meg az egyeztetésre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.