Macron hétfő este szól először a tüntető franciákhoz

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Reuters hírügynökség arról számolt be vasárnap este, hogy az Élysée-palota közleményt adott ki, miszerint Emmanuel Macron hetfő este beszédet tart, és reagál az elmúlt hetekben folyamatosnak mondható és többször eszkalálódó tüntetésekre.

Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A demonstrációk az üzemanyagadó bejelentésének hatására indultak el, de azóta általánosnak mondható, elsősorban az alsó-középosztálybelieket magával ragadó elégedetlenségi hullámot váltottak ki.

A szombati demonstrációkon összesen több mint 125 ezren vonultak utcára. 1700 embert vettek őrizetbe a gyújtogatással, autóborogatással és kirakatok rongálásával lezajlott tüntetések után, a sérültek száma meghaladta a 100-at. 

A francia kormány hét közben már visszakozni látszott az üzemanyagadó ötletétől, Édouard Philippe miniszterelnök legalábbis úgy nyilatkozott szerdán, hogy a kabinet „kész visszalépni” az elképzeléstől, de már ezzel sem tudták elejét venni a hétvégi utcai jeleneteknek. 

Macron hétfőn, még beszéde előtt, találkozik a munkavállalók képviseleteivel és a szakszervezetekkel. Munkaügyi minisztere, Muriel Penicaud azt nyilatkozta vasárnap az LCI televíziós csatornán, hogy konkrét és azonnali intézkedések bejelentésére kerül sor, de mindez nem fogja érinteni a minimálbéreket, mert az a kisvállalkozások számára végzetes döntést jelentene. 

Benjamin Griveaux hűteni kívánta a kedélyeket vasárnap azzal, hogy „ne tápláljon senki túlzott elvárásokat”, mert a sárgamellényesek összes követelését képtelenség egyetlen varázsütésre megoldani. (Reuters)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.