Macron hétfő este szól először a tüntető franciákhoz

külföld
2018 december 09., 19:54
comments 97

A Reuters hírügynökség arról számolt be vasárnap este, hogy az Élysée-palota közleményt adott ki, miszerint Emmanuel Macron hetfő este beszédet tart, és reagál az elmúlt hetekben folyamatosnak mondható és többször eszkalálódó tüntetésekre.

Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfő
photo_camera Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfő Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A demonstrációk az üzemanyagadó bejelentésének hatására indultak el, de azóta általánosnak mondható, elsősorban az alsó-középosztálybelieket magával ragadó elégedetlenségi hullámot váltottak ki.

A szombati demonstrációkon összesen több mint 125 ezren vonultak utcára. 1700 embert vettek őrizetbe a gyújtogatással, autóborogatással és kirakatok rongálásával lezajlott tüntetések után, a sérültek száma meghaladta a 100-at. 

A francia kormány hét közben már visszakozni látszott az üzemanyagadó ötletétől, Édouard Philippe miniszterelnök legalábbis úgy nyilatkozott szerdán, hogy a kabinet „kész visszalépni” az elképzeléstől, de már ezzel sem tudták elejét venni a hétvégi utcai jeleneteknek. 

Macron hétfőn, még beszéde előtt, találkozik a munkavállalók képviseleteivel és a szakszervezetekkel. Munkaügyi minisztere, Muriel Penicaud azt nyilatkozta vasárnap az LCI televíziós csatornán, hogy konkrét és azonnali intézkedések bejelentésére kerül sor, de mindez nem fogja érinteni a minimálbéreket, mert az a kisvállalkozások számára végzetes döntést jelentene. 

Benjamin Griveaux hűteni kívánta a kedélyeket vasárnap azzal, hogy „ne tápláljon senki túlzott elvárásokat”, mert a sárgamellényesek összes követelését képtelenség egyetlen varázsütésre megoldani. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.