Macron hétfő este szól először a tüntető franciákhoz

A Reuters hírügynökség arról számolt be vasárnap este, hogy az Élysée-palota közleményt adott ki, miszerint Emmanuel Macron hetfő este beszédet tart, és reagál az elmúlt hetekben folyamatosnak mondható és többször eszkalálódó tüntetésekre.

Emmanuel Macron államfő és Edouard Philippe kormányfőFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A demonstrációk az üzemanyagadó bejelentésének hatására indultak el, de azóta általánosnak mondható, elsősorban az alsó-középosztálybelieket magával ragadó elégedetlenségi hullámot váltottak ki.

A szombati demonstrációkon összesen több mint 125 ezren vonultak utcára. 1700 embert vettek őrizetbe a gyújtogatással, autóborogatással és kirakatok rongálásával lezajlott tüntetések után, a sérültek száma meghaladta a 100-at. 

A francia kormány hét közben már visszakozni látszott az üzemanyagadó ötletétől, Édouard Philippe miniszterelnök legalábbis úgy nyilatkozott szerdán, hogy a kabinet „kész visszalépni” az elképzeléstől, de már ezzel sem tudták elejét venni a hétvégi utcai jeleneteknek. 

Macron hétfőn, még beszéde előtt, találkozik a munkavállalók képviseleteivel és a szakszervezetekkel. Munkaügyi minisztere, Muriel Penicaud azt nyilatkozta vasárnap az LCI televíziós csatornán, hogy konkrét és azonnali intézkedések bejelentésére kerül sor, de mindez nem fogja érinteni a minimálbéreket, mert az a kisvállalkozások számára végzetes döntést jelentene. 

Benjamin Griveaux hűteni kívánta a kedélyeket vasárnap azzal, hogy „ne tápláljon senki túlzott elvárásokat”, mert a sárgamellényesek összes követelését képtelenség egyetlen varázsütésre megoldani. (Reuters)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.