Pénzügyi katasztrófa Franciaországnak a sárgamellényes tüntetéssorozat

125 ezer ember vonult utcára szombaton Franciaországban, hogy tiltakozzanak a kormány által tervezett üzemanyagadó bevezetése ellen. A megmozdulásoknak 118 sebesültje és több mint 1700 letartóztatottja van. 

Csak Párizsban több mint 10 ezer ember vonult utcára, és a megmozdulások ugyan már kevésbé voltak erőszakosak, mint az elmúlt három-négy hétben, azért gyújtogatás most is történt, és gumilövedékek kilövésére is szükség volt. 

Annak ellenére is nagy volumenű volt a megmozdulás, hogy a kormány már visszakozott, és bejelentette, várhatóan eltörlik a korábban bevezetni kívánt adót. 

Nem az üzemanyagadó volt Emmauel Macron élete legjobb döntése. Ez kirajzolódik azokból a számokból, amikről a kormány pénzügyminisztere, Bruno Le Maire beszélt vasárnap. Le Maire szerint pénzügyi katasztrófa volt az elmúlt három hét Franciaország gazdasága számára.

A turizmus visszaesett, miután az Eiffel-torony és a Louvre múzeum látogatási idejeit is korlátozni kellett - most hétvégén egyik látványosságot sem nyitották meg. 

A francia kiskeredelmi szövetség kalkulációja szerint az elmúlt négy hét nagyjából 1 milliárd euró veszteséget jelentett a kereskedőknek, boltosoknak és úgy általában a szolgáltató szektornak. 

Le Maire pénzügyminiszter több párizsi kisboltot is meglátogatott, ahol a kirakatokat megrongálták, betörték vagy épp felgyújtották. Múlt héten azt nyilatkozta, hogy az éttermek forgalmában 20 és 50 százalék közötti visszaesést regisztráltak. 

A pontos veszteségeket egyelőre még nem mérték fel, de a rendőrség szerint egyedül a városi épületekben és járművekben okozott károk sok millió euróra rúgnak. (BBC)