A Fidesz rendkívüli bizottsági üléssel akadályozza meg, hogy az ellenzék közel 3000 módosítással szabotálja a túlóratörvény megszavazását

parlament
2018 december 10., 11:51
comments 452

Hétfőn ellenzéki frakciók bejelentették: 2925 módosító javaslat benyújtásával próbálják megakadályozni, hogy a Parlament Fidesz-KDNP-s többsége megszavazhassa a túlóratörvényt.

A hvg.hu azt írja, a jelek szerint a Fidesz gyorsan lépett: Harangozó Tamás szocialista politikus beszámolója szerint 12:42-kor sms-ben összehívták az Igazságügyi bizottság ülését, és ott megszavazták, hogy az ellenzéki javaslatokról ne egyesével, hanem egyetlen szavazással döntsenek.

A Népszava azt írja, elvben a bizottság csak a jövőre nézve találhatna megoldást, mert az MSZP által benyújtott módosítókat már befogadták, és visszamenőleges szabályozás nincs, de a Fidesz szerint van, és ezt 3 érvvel indokolja:

  1. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint minden képviselőnek joga, hogy ésszerű időben ismerjen meg egy törvényjavaslatot vagy módosító javaslatot.
  2. A szocialista javaslatoknak nincs rendes indoklása, azokat az MSZP annyival magyarázta, hogy „közérdekből nemzetstratégiai érdek” az elfogadásuk. Harangozó szerint ha a kormánypártiak ezt nem tekintik elég súlyos érvnek, akkor Orbán szavahihetőségét rontják, hiszen a miniszterelnök csak annyi indokkal, hogy „közérdek”, nemzetstratégiai érdekké nyilvánította a fideszes médiabirodalmat.
  3. Mivel minden javaslat lényegében ugyanazt célozza (a túlóratörvény megakadályozását), fölösleges mindegyikről külön, külön voksolni, hanem egyben kell szavazni.

Ennyi módosítóról szavazni egyébként kb. 150 óra lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.