A Fidesz rendkívüli bizottsági üléssel akadályozza meg, hogy az ellenzék közel 3000 módosítással szabotálja a túlóratörvény megszavazását

Több 444 videó?
Szeretném

Hétfőn ellenzéki frakciók bejelentették: 2925 módosító javaslat benyújtásával próbálják megakadályozni, hogy a Parlament Fidesz-KDNP-s többsége megszavazhassa a túlóratörvényt.

A hvg.hu azt írja, a jelek szerint a Fidesz gyorsan lépett: Harangozó Tamás szocialista politikus beszámolója szerint 12:42-kor sms-ben összehívták az Igazságügyi bizottság ülését, és ott megszavazták, hogy az ellenzéki javaslatokról ne egyesével, hanem egyetlen szavazással döntsenek.

A Népszava azt írja, elvben a bizottság csak a jövőre nézve találhatna megoldást, mert az MSZP által benyújtott módosítókat már befogadták, és visszamenőleges szabályozás nincs, de a Fidesz szerint van, és ezt 3 érvvel indokolja:

  1. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint minden képviselőnek joga, hogy ésszerű időben ismerjen meg egy törvényjavaslatot vagy módosító javaslatot.
  2. A szocialista javaslatoknak nincs rendes indoklása, azokat az MSZP annyival magyarázta, hogy „közérdekből nemzetstratégiai érdek” az elfogadásuk. Harangozó szerint ha a kormánypártiak ezt nem tekintik elég súlyos érvnek, akkor Orbán szavahihetőségét rontják, hiszen a miniszterelnök csak annyi indokkal, hogy „közérdek”, nemzetstratégiai érdekké nyilvánította a fideszes médiabirodalmat.
  3. Mivel minden javaslat lényegében ugyanazt célozza (a túlóratörvény megakadályozását), fölösleges mindegyikről külön, külön voksolni, hanem egyben kell szavazni.

Ennyi módosítóról szavazni egyébként kb. 150 óra lenne.