Az ellenzék 2800 módosítót ad be a túlóratörvényhez, hogy megpróbálja megakadályozni a Fideszt az elfogadásában

parlament
2018 december 10., 11:48
comments 200

Frissítés: A Fidesz rendkívüli bizottsági üléssel akadályozza meg, hogy az ellenzék közel 3000 módosítással szabotálja a túlóratörvény megszavazását.

A hvg.hu azt írja, hogy Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője Budapesten sajtótájékoztatón közölte: az Országgyűlés hétfőn kezdődő ülésének napirendjéhez „közérdekből, kiemelten nemzetstratégiai célból” 2800 módosító indítványt nyújtanak be ellenzékiek együtt, és ezekről külön-külön kell majd szavaznia a Parlamentnek.

Azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy ne fogadják el a napirendet, amin szerepel a „rabszolgatörvény”, azaz a munka törvénykönyve módosítására vonatkozó kormánypárti javaslat.

„Tanulják meg a fideszes képviselők, milyen az, amikor túlórázni kell!”

– mondta Tóth, aki szerint a Fidesz egy olyan jogszabályt akar elfogadtatni a Parlamenttel, ami a magyar dolgozókat teljes mértékben kiszolgáltatottá teszi a munkaadóknak. Titkos paktumot köthetett a kormány a multikkal, a külföldi tőkével, és ezért a magyar dolgozóknak hetente plusz egy napot kell dolgozniuk – mondta.

Ha a jogszabályt mégis elfogadja a Parlament, akkor közösen az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mert a törvény vitája szerintük nem felelt meg a jogszabályoknak – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője. Azt mondta, szerdán van az emberi jogok világnapja, amit Orbánék úgy kívánnak megünnepelni, hogy rabszolgává teszik magyar dolgozók millióit, hiszen a 400 óra túlmunka elrendelése gyakorlatilag azt jelenti, a Fidesz-KDNP bevezeti a kötelező szombati munkanapot.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta, a parlamenti vita lefolyása miatt közjogilag érvénytelen lesz a törvény, és nem is szabadna szavazni róla, amíg a Parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal, az viszont húzza az időt, a testület KDNP-s elnöke a beadvány kiegészítését kérte formai okok miatt. Arató szerint ha így fogadják el a törvényt, akkor az „érvénytelen, csaló, kamu” törvény lesz.

Szerinte a „rabszolgatörvény” az Orbán-féle gazdaságpolitika totális kudarcának bevallása: menekülnek Magyarországról a munkavállalók, ezért azokat, akik itt maradnak kizsákmányolják.

Szél Bernadett független képviselő azt mondta, az ellenzék mindent megtesz, hogy a kormánypártiak „ne tudják le” ezt a törvényjavaslatot gyorsan a karácsonyi ünnepek előtt. Azt mondta, a munkarendet elrendeli a munkaadó, önkéntesség a munkahelyen legfeljebb véradásnál lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 9-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A túlóratörvényről kedden vitáznak a Parlamentben, és szerdán szavaznak róla. Szakszervezetek tüntetést szerveztek a törvény ellen. (via hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.