Összesen 78 nő meggyilkolásáért ítéltek el egy volt orosz rendőrt

bűnügy
2018 december 10., 10:38
comments 106

Szigorított fegyenctelepen letöltendő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az irkutszki területi bíróság a korábban 22 nő megölése miatt egyszer már életfogytiglanra ítélt Mihail Popkov volt rendőrt további 56 gyilkosságért – közölte az illetékes ügyészség.

A törvényszék bűnösnek találta a vádlottat további 56 nő meggyilkolásában, akiket 1992 és 2007 között ölt meg – idézte a TASZSZ a területi ügyészség közleményét. Popkovot bűnösnek találták tíz áldozata megerőszakolásában is.

A bíróság egyúttal megfosztotta az elítéltet alhadnagyi rendfokozatától. Az ügyész közlése szerint Popkov fellebbezést készül benyújtani a lefokozás ellen a legfelsőbb bíróságon, ugyanis ezzel a rendelkezéssel elveszíti nyugdíját is. Az előző életfogytiglani ítélet meghagyta rangját, így havi 24 ezer rubel (102 ezer forint) nyugdíjat kaphatott.

Az általa elkövetett 78 gyilkossággal a férfi messze felülmúlja az eddigi leghírhedtebb orosz sorozatgyilkosokat. Az ügyészség beszámolója szerint Popkov „kóros szükségletét” érezte annak, hogy gyilkoljon.

A volt rendőr az áldozatait éjszakai sétára hívta, majd végzett velük, némelyiküket egy rendőrautóban ölte meg, szolgálati idején kívül, Angarszk környékén. A megölt nők holttestét az Irkutszki terület különböző járásainak erdős vidékein találták meg.

A nyomozóknak hamar világossá vált, hogy egyetlen, mániákus elkövetőről van szó, de csak 1998-ban, egy életben maradt áldozattól kaptak használható személyleírást, és ő mondta el, hogy az elkövető egy egyenruhás rendőr volt, aki felajánlotta neki, hogy hazaviszi rendőrségi autójával.

photo_camera Mihail Popkov 2017. december 13-án Irkutszkban. Fotó: Anton Klimov/AFP

Akkor már 24 áldozat ismeretében, és az egy irányba mutató bizonyítékok – köztük egy Lada Nivának az áldozatok mellett több helyen megtalált keréknyoma – ellenére a nyomozás 2 évig eredménytelen volt. Bár a 2000-ben újraindított nyomozás vezetésével egy korábbi sorozatgyilkosság sikeres felderítőjét bízták meg, ezt a felügyelőt egy év múlva elbocsátották egy átszervezésre hivatkozva.

De a holttesteken talált maradványok alapján a hatóságoknak sikerült genetikailag azonosítani a tettest, és ennek alapján több mint 2500 genomikai vizsgálatot végeztek el, és 2000-nél is több embert kérdeztek ki. A nyomozók csak hosszú évek után jutottak a most elítélt Mihail Popkov nyomára, akit 2012. június 23-án Vlagyivosztokban tartóztattak le.

A volt rendőrt 2015-ben egyszer már életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték a kelet-szibériai Angarszkban 22 nő meggyilkolásáért és további két gyilkossági kísérletért.

Popkov később további 59 gyilkosságot ismert be, a rendőrség ezek közül háromnál nem tudta bizonyítani a vallomás valóságtartalmát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.