Az „aktív Magyarországért felelős kormánybiztos” szerint sokan azért mennek külföldre dolgozni, mert itt nem túlórázhatnak eleget

POLITIKA
2018 december 11., 09:31
comments 686

Óriási kommunikációs ötletelésben van a Fidesz, miután szakszervezetek, munkavállalók és az egész ellenzék folyamatosan támadja a kormánypárti tervet a túlórakeret törvényben rögzített emeléséről, szigorításáról.

A nemzetstratégiai közérdekből felhúzott kormánypárti médiabirodalom igyekszik is tompítani a témát, a Magyar Idők például reggel így ismertette a törvényjavaslatot:

photo_camera Forrás: magyaridok.hu

A közmédiából pedig azt tudhattuk meg, hogy a megfelelő kifejezés a „munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatása”:

photo_camera Forrás: hirado.hu

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint „ez elég sánta érvelés”, mindig a munkáltató van gazdasági előnyben, ugyanis sokan lehetnek olyan élethelyzetben, hogy nem kockáztathatják a munkahelyük elveszítését, ezért túlórázniuk kell.

Az Index parlamenti riporterének hétfőn a szokástól eltérően néhány fideszes képviselő nyilatkozott is.

Hollik István kormányszóvivő arról beszélt, hogy a törvény a munkavállalóknak egy lehetőség, aki többet akar keresni, az dolgozhat többet. Ő és Halász János fideszes szóvivő is azt mondja, a törvény szerint egyértelmű, hogy a munkáltató a munkavállalót nem kényszerítheti több túlórára. Halász szerint „minden munkavállaló nem tüntetett”, arról pedig, hogy a Policy Agenda felmérése szerint a munkavállalók 83 százaléka elutasítja a tervet, azt mondta, nem ismeri őket, „de biztosan nagyon hiteles szervezet lehet, lehet, hogy még Sorostól is szokott pénzt kapni”.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pedig azt mondta: „A munkavállalóknak azért érdeke, mert van olyan élethelyzetben sok ember, aki rá van kényszerülve, hogy pénzt keressen, dolgozzon. Most a jelenlegi szabályozás egyébként megtiltja. Nagyon sokan egyébként ezért mennek külföldre, és például Ausztriába. Én beszéltem olyan emberekkel, akik 3-4 hónapot szabadnap nélkül lehúznak egy szállodában, mert így tudnak pénzt keresni, Magyarország erre – hogyha valaki többet akar dolgozni, és ezért több pénzt akart kapni – egész egyszerűen nem volt lehetőség. Ezért fogom megszavazni.”

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédet mond a kékestetői tévétorony megújult kilátójának átadásán 2018. november 16-án.
photo_camera Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédet mond a kékestetői tévétorony megújult kilátójának átadásán 2018. november 16-án. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A Vasas Szakszervezeti Szövetség nemzetközi összehasonlításából a Momentum készített grafikont, ezen látszik, hogy a magyar munkavállalóknak eddig is mennyivel több lehetőségük volt túlórázni más EU-tagországokhoz képest:

link Forrás

Közben viszont bár 2017-ben a minimálbér-emelés és a fokozódó munkaerőhiány miatt minden korábbinál nagyobb mértékben növekedtek a magyar fizetések, nemzetközi összehasonlításban még mindig rendkívül alacsonynak számítanak.

A túlóratörvényről kedden vitáznak a Parlamentben, és szerdán szavaznak róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.