Bekerítették a rendőrök a strasbourgi lövöldözőt

A Reuters a nyomozást közelről követő források alapján arról ír, hogy a francia rendőrök bekerítették azt a 29 éves férfit, aki lövéseket adott le és több embert megölt Strasbourg belvárosában kedd este.  Sajtóértesülések szerint a férfi megsebesült, miután lövést kapott egy francia tiszttől. 

A hírügynökség két rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy az elkövető lakását épp kedden kutatták át nyomozók egy rablással összefüggésben, más sajtóforrások szerint egy korábbi emberölés vádjával akarták őrizetbe venni, ezért jártak nála.

A strasbourgi születésű elkövetőt hosszú ideje figyelte és körözte már a hatóság és a biztonsági kockázatot hordozó potenciális erőszak bűnözők listáján tartották számon. Ezt kedd este a városi rendőrkapitány is megerősítette. Az incidenst terrortámadásként kezelik. 

A férfi neve mellett a rendőrségi nyilvántartásban ún. S-kártya szerepelt, ami azt jelenti, hogy a legveszélyesebb biztonsági kockázatot hordozó minősítés miatt keresték. Franciaországban nagyjából 26 ezer ember van, akit ilyen minősítés alatt tartanak számon. A Reuters szerint 10 ezerre tehető a vallási okból radikalizálódottak száma. 

A kedd esti támadásnak legalább 2 halálos áldozata és 11 sérültje van, közülük 7 állapota súlyos. Korábbi hírek már négy halottról szóltak, de éjjel hivatalosan két áldozatról beszéltek. (Reuters)