Eddig úgy hittük, hogy az Antarktisz keleti felén stabil a jég, de tévedtünk

külföld
2018 december 11., 09:49
comments 110

A NASA friss jelentése szerint először tapasztaltak jelentős olvadást az Antarktisz keleti partvidékén folyó gleccserekben. Korábban úgy tartották, hogy ebben a régióban stabil a jégtakaró, itt nem történtek olyan drámai változások, mint a sarkvidék más részein. A műholdfelvételek rácáfoltak erre.

A friss elemzés szerint ezek a gleccserek is felgyorsultak, és el is vékonyodtak. Ez jelentős fejlemény, ezek a gleccserek annyi vizet tárolnak, hogy teljes felolvadásuk akár 28 méterrel is megemelheti az óceánok szintjét. „Ez nagyjából a teljes grönlandi jégtakaró víztartalmával azonos mennyiség” – mondta Catherine Walker, a NASA Goddard űrközpontjának kutatója.

Walker gleccserkutató, kutatási eredményeit az amerikai geofizikai társaság őszi tanácskozásán ismertette. Több millió műholdkép elemzésével bebizonyította, hogy az Antarktisz keleti partvidékén nem csupán a Totten gleccser olvad. Ez a jelenség ismert volt, amit a kutatók annak tudtak be, hogy a gleccser torkolatánál az óceán mélyéről feláramló meleg víz okozza az olvadást. A többi gleccsert ezidáig stabilnak gondolták.

Most, hogy műholdfelvételek alapján elemezték a gleccserek mozgását, ez az elmélet megdőlt. A bizonyítékok alapján a gleccserek mozgása 2008 óta 3 százalékot gyorsult. "Ez ugyan kevésnek hangzik, de a gleccserek nagy mélysége miatt valójában jelentős" - mondta Walker.

A BBC beszámolója szerint a változás még így is aránylag csekély, és csak az új számítógépes képelemző módszereknek hála lehet csak megfigyelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.