Egy súlyos biztonsági hiba miatt a tervezettnél hamarabb bezárják a Google+-t

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Google+ bizonyos szempontból egyedi a Google melléfogásai között. A cég általában könnyedén elengedi a sikertelen kísérleteit - emlékszik még valaki a Wave-re? -, a saját közösségi hálójuknak szánt Google+-hoz viszont egészen 2018-ig veszettül ragaszkodtak, android-felhasználók millióit kényszerítve rá a csatlakozásra. De a szájt a kényszertoborzás ellenére is halott volt, ezért végül idén bejelentették, hogy jövő augusztusban bezárják.

Ezt a tervezett bezárást most négy hónappal előrehozták, mert a cég mérnökei súlyos biztonsági hibát fedeztek fel az oldalon. Saját bevallásuk szerint 52,5 millió felhasználó (már ha a Google+ kontextusában egyáltalán van értelme ennek a kifejezésnek) adatai szivároghattak ki.

A cég állítása szerint a biztonsági hibát egy héttel a keletkezése után már fel is fedezték és ki is javították. A cég állítása szerint nincs bizonyíték arra, hogy külső applikációk fejlesztői visszaéltek volna az adatszivárgással.

Októberben már feltártak egy hasonló biztonsági rést. Az akkori tájékoztatás szerint márciusban bukkantak egy olyan hibára, mely révén a külső applikációk fejlesztői a felhasználók olyan adataihoz is hozzáférhettek, melyek megosztásához azok nem járultak hozzá. Például életkoruk, lakcímük, foglalkozásuk adataihoz. A most felfedezett hiba egy novemberi szoftverfrissítés eredménye volt, ez ugyanezekhez az adatokhoz adott hozzáférést. A Google szerint a felhasználók jelszavai és pénzügyi adatai biztonságban voltak. (Via Financial Times)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.