Életfogytiglani börtönre ítélnék a charlottesville-i gázolót

2018 december 11., kedd 21:10
129
James Alex Fields Fotó: HANDOUT/AFP

Életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélné az esküdtszék a 21 éves James Alex Fields-t, a charlottesville-i gázolót, akit múlt héten szándékos emberölés és kilenc további talált bűnösnek a Virginia állambeli város egyik bírósága.

2017 augusztusában Charlottesville-ben demonstrációt szerveztek Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1860-1865) a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a város szívében lévő parkban volna a helye a szobornak. 

A szobor mellett békésen tüntetők közé fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek - jó részük más államból érkezett -, és a demonstráció véres összecsapásokba fulladt. A magát nyíltan neonácinak hirdető Fields szándékosan az ellentüntetők közé hajtott, megölt egy 32 éves nőt, és megsebesített 19 további embert.

Az esküdtszék nem érte be az életfogytiglannal: 419 évre ültetnék le Fields-t, akinek 480 ezer dollárnyi büntetést is meg kell fizetnie, és ez még simán lehet, hogy nem a vége: Fields további gyűlölet-bűncselekmények miatt is bíróság elé kell álljon 2019-ben. 

Virginia államban az esküdtszék tesz javaslatot a büntetésre, de azt a bíró hagyja jóvá. Erre várhatóan márciusban kerül sor.  Fields mindkét ellene zajló büntetőperben ártatlannak vallotta magát minden vádpontban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt