Életfogytiglani börtönre ítélnék a charlottesville-i gázolót

2018 december 11., kedd 21:10
James Alex Fields Fotó: HANDOUT/AFP

Életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélné az esküdtszék a 21 éves James Alex Fields-t, a charlottesville-i gázolót, akit múlt héten szándékos emberölés és kilenc további talált bűnösnek a Virginia állambeli város egyik bírósága.

2017 augusztusában Charlottesville-ben demonstrációt szerveztek Robert Lee tábornok szobrának elmozdítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban (1860-1865) a déli csapatok parancsnoka volt, és a város vezetői úgy vélték, hogy nem a város szívében lévő parkban volna a helye a szobornak. 

A szobor mellett békésen tüntetők közé fehér felsőbbrendűséget és fajgyűlöletet hirdetők vegyültek - jó részük más államból érkezett -, és a demonstráció véres összecsapásokba fulladt. A magát nyíltan neonácinak hirdető Fields szándékosan az ellentüntetők közé hajtott, megölt egy 32 éves nőt, és megsebesített 19 további embert.

Az esküdtszék nem érte be az életfogytiglannal: 419 évre ültetnék le Fields-t, akinek 480 ezer dollárnyi büntetést is meg kell fizetnie, és ez még simán lehet, hogy nem a vége: Fields további gyűlölet-bűncselekmények miatt is bíróság elé kell álljon 2019-ben. 

Virginia államban az esküdtszék tesz javaslatot a büntetésre, de azt a bíró hagyja jóvá. Erre várhatóan márciusban kerül sor.  Fields mindkét ellene zajló büntetőperben ártatlannak vallotta magát minden vádpontban. (BBC)